FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenntartható erdőgazdálkodásból lehet a faépítést bővíteni

A képet Tom Harpel készítette.

A tömör faszerkezeti anyagok növekvő használata az építészetben a helyes erdőgazdálkodási gyakorlatot ösztönzi az Egyesült Államokban, mondja Arnie Didier, a Forest Business Network társalapítója ebben a Timber Revolution sorozatunk részeként készült interjúban.

Didier szerint a tömör építő-faszerkezetek gyártói a politikusokkal és az építőiparral folytatott beszélgetések során igyekeznek hangsúlyozni az erdőgazdálkodás és az erőforrás-gazdálkodás előnyeit, mivel igyekeznek ösztönözni az elterjedést.

A tömegfűrészáru olyan mesterséges fatermék, amely erős szerkezeti elemek létrehozására összekötött, lebontott faanyagból áll. Az olyan nem megújuló anyagoktól, mint a beton és az acél, való függőség csökkentésében rejlő lehetőségei miatt dicsérik.

Mivel a tömegfűrészáru a hagyományos faépítésnél kisebb és gyengébb minőségű fákat is felhasználhat, kereskedelmi ösztönzőt jelent e fák fenntartható módon történő kitermelésére és hasznosítására, ami segíti a környező erdők gyarapodását.

Didier az egyik alapítója a Forest Business Network (FBN) nevű szervezetnek, amely az erdőgazdálkodásban érintett mezőgazdasági, infrastrukturális és kormányzati szervezeteket kapcsolja össze. A szervezet évente konferenciát tart a tömörfa szerkezetekről Oregonban, és évente tanulmányt ad ki az ágazatról.

Az FBN által kiadott 2022-es tömör faszerkezetekről szóló tanulmány felvázolja, hogy a tüzek kezelése érdekében az erdőgazdálkodók gyakran fákat vágnak ki és ellenőrzött égetéseket hajtanak végre, hogy ritkítsák az állományt és megőrizzék a hagyományos fatermékekben használt érettebb fákat.

A tömör faszerkezet a szelektív fakitermelésben játszik szerepet

A múltban a kisebb fák kitermeléséből származó haszon nem érte meg a kitermelés költségeit, és a faanyag nagy részét a hagyományos faépítési projektekben használhatatlannak tekintették – áll a jelentésben. Ez azt jelentette, hogy a kisebb fák által megkötött szén-dioxid az elégetésük során ismét a légkörbe került.

Didier megjegyezte, hogy Észak-Amerika nagy részén az erdősűrűség “nyomasztó” lehet, és a szelektív fakitermelés – szemben a tisztítóvágással – “kiutat” adhat a kisebb fák egy részének. “A szelektív vágásnak sok értelme van, amikor a kisebb fákat kivágjuk, hogy a nagyobb fák növekedhessenek” – mondta Didier. “És tudja, a tömeges fakitermelés nagy szerepet játszik ebben.”

A tömör faanyagok divatcikké váltak

Lech Muszynski, az Oregoni Állami Egyetem fatudományi és -mérnöki tanszékének professzora, az FBN-jelentés egyik szerzője egyetértett azzal, hogy az erdős területekről a tüzek kezelése érdekében eltávolított, egyébként haszontalan fák tömör faszerkezetté átalakítása ösztönözheti a jobb gyakorlatot.

Muszynski a Dezeen-nek elmondta, hogy az egyébként elégetett faanyag felhasználásával a tömör faszerkezetek beépítésükkel több és több szén-dioxid megkötését teszik lehetővé.

Utalt a Washington állambeli Vaagen Brothers Lumber nevű vállalatra, amely egy olyan projektet javasolt, amely a fakitermeléssel segítené a szövetségi erdőgazdálkodási kezdeményezéseket. Muszynski azonban úgy véli, hogy az ilyen jellegű faanyag-felhasználás még messze van attól a lehetőségtől, hogy teljesen megváltoztassa az erdőgazdálkodási gyakorlatot.

Mindazonáltal a tömör faanyag iránti kereslet kezdi meghaladni az észak-amerikai termelők termelési kapacitását.

“A vállalkozók győznek”

“Vannak ezek a vállalkozók, akik előállnak azzal a képlettel, amely képes felhasználni a kisebb faanyagok egy részét, hogy nagyobb, jobb és erősebb paneleket állítsanak elő” – mondta Didier. Szerinte a hagyományos faipari gyártók alkalmazkodnak a piaci igényekhez, de az igazi innovációt a vállalkozók és a technológiai cégek hajtják. “A vállalkozók nyerik a napot” – mondta. “Minden újfajta iparág küzdelmes, de egyre több olyan embert látunk a felszínen, akik életképes üzleti érdekként tekintenek erre”. “Ők valóban cselekvő emberek” – folytatta. “Ők nem papolnak, hanem cselekszenek az iparágban, és ez nagyon erős.”

Didier azt is elmondta, hogy az olyan technológiai óriások, mint a Google, a Microsoft, a Facebook és az Amazon hajlandósága, hogy épületükben fát használjanak, a termék szélesebb körű elfogadásának egyik hajtóereje.

“Megtetszettek nekik a tömörfával építés eredményei” – mondta a vállalatokról. Didier szervezete az erdészeti szakemberek és termelők mellett az építőipar tagjaival, valamint az építési szabályzatokról végső soron döntő politikusokkal is együttműködik.

“Azt halljuk és látjuk, hogy megcsinálnak egy projektet, és rájönnek, hogy valójában nagyon könnyű vele dolgozni. Nagyon gyors és jól néz ki” – mondta.

“Az emberek szeretik a történetet. Ez egyfajta változást hozott, amikor sok kis és nagy építőipari vállalat elkezdte használni.”

A politikusok véleménye a tömeges faanyagról szintén változott az elmúlt években. Az olyan szervezetek, mint a Woodworks – a Mass Timber Conference partnere – és a Softwood Lumber Board kapcsolatot tartanak a kormányzati szervekkel, hogy előmozdítsák a tömegfaanyag felhasználását olyan kezdeményezésekhez, mint Obama elnök tömegfaanyag-versenye.

Didier rámutatott arra, hogy Jeff Merkley oregoni szenátor, valamint Tina Kotek oregoni kormányzó is a termék mellett szállt síkra, és megjegyezte, hogy 2021-ben jelentős országos építési törvénymódosítások történtek, amelyek megkönnyítették a fából való nagy építkezést.

Timber Revolution logo
Illustration by Yo Hosoyamada

Ez a cikk a Dezeen Timber Revolution sorozatának része, amely a tömörfa-szerkezetekben rejlő lehetőségeket vizsgálja, és azt a kérdést teszi fel, hogy a fához mint elsődleges építőanyaghoz való visszatérés egy fenntarthatóbb jövő felé vezetheti-e a világot.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Dezeen 03-08

Előző cikk

Év Erdésze - Mecsekerdő válogató

Következő cikk

11 készülő modern faépület



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések