FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erősen lassuló építőipar

Fotó: illusztráció, forrás: Figyelő

Csaknem tizedével csökkent márciusban, és majdnem ugyanennyivel az első negyedévben az építőipari termelés volumene, részben a magas bázis miatt – jelentette ma a KSH. Az építőanyagok ára az első negyedévben 24,1 százalékkal haladta meg az előző évit és 4,8 százalékkal az előző negyedévi szintet.

Az elmaradásban szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. Az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményekéé 1,6 százalékkal csökkent az építményfőcsoportokon belül.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 0,9, a speciális szaképítésben 4,6 százalékkal kisebb lett a termelés.

Az új szerződések volumene 31,8 százalékkal esett vissza

a 2022. márciusi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 3,6 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 54,1 százalékkal elmaradt attól.

Az ágazat március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Márciusban több mint 600 milliárd forint volt, az év első három hónapjában pedig 1370 milliárdot tett ki az ágazat termelési értéke.

Az idei első negyedévben 9,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés,

a termelői árak pedig 24,1 százalékkal nőttek, leginkább, 25,5 százalékkal a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben,

az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 23,8 és 22,0 százalékkal.

Az áremelkedéseket elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta. Az előző negyedévhez, azaz 2022 utolsó három hónapjához képest az építőipar árai 4,8 százalékkal magasabbak voltak.

forrás: figyelő

Előző cikk

Vizsgaremek kiállítás lesz Újpesten

Következő cikk

Megszűnik az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések