FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Selmeci kárenyhítés – szakkönyvvel

2023. március 18-án tűzvész áldozata lett Selmecbánya történelmi belvárosának egy része. A károk enyhítésére a FATE három könyvet hirdet meg licitálásra. A Földünk ipari fái kiadványból a szerzők a tűz által pusztított selmecbányai épületek felújítására ajánlanak 3 darabot, amelyet dedikálnak és a “Selmecbánya leégett történelmi városrészének újjáépítésére felajánlott példány” felirattal látnak el.

Licitálj TE is Selmecért, Földünk ipari fái dedikált könyvekre!

2023. március 18-án tűzvész áldozata lett Selmecbánya történelmi belvárosának egy része. Jelentős károkat szenvedett többek között a Szerelembank, a Fritz-ház, a Hellenbach-ház és a Bányászati Múzeum. Utóbbi a XV. században épült Bányabíróság épülete, amely a bányászati képzés egykori dokumentumai mellett az ásványtani kiállításnak is otthont adott. A kiállítás egyes darabjai még az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémiáról származtak. A károk enyhítésére a FATE három könyvet hirdet meg licitálásra. A Földünk Ipari Fái című könyv első kiadásának példányai rövid idő alatt elfogytak, és a kiadó megszűnése körüli jogi folyamatoknak ezen formájában a könyv is áldozata lett. A könyv iránt folyamatos az érdeklődés, de hozzájutni már sajnos nem lehet. A megmaradt példányokból a Szerzők a tűz által pusztított selmecbányai épületek felújítására ajánlanak 3 darabot, amelyet dedikálnak és a “Selmecbánya leégett történelmi városrészének újjáépítésére felajánlott példány” felirattal látnak el. A könyveket licitálás útján lehet megszerezni, amelynek lebonyolításához a Faipari Tudományos Egyesület (FATE) nyújt segítséget. A könyvekről további részletek az oldal alján olvashatók.

A könyvek induló ára 10.000 Ft példányonként, amelyeket 1000 Ft-ra kerekített összegekkel lehet magasabbra licitálni május 31 és június 14 éjfél között a selmecituzvesz@fatud.hu címre történő email elküldésével. Licitálni akár több könyvre is lehet, kérjük a könyv(ek) sorszáma(i) mellett az összege(ke)t is tüntessék fel. Természetesen a licitáló adataira (név, lakóhely, telefonszám) is szükség van akár magánszemélyként, akár jogi személyiségként. Az aktuális ajánlatok az anonim azonosíthatóság érdekében név nélkül, de az ajánlat beérkezésének időpontjával kiegészítve naponta többször frissülnek, nyomon követhetők alább, a FATE honlapján. Azonos összeg esetén a korábban beérkezett licité az elsőbbség. Az adatokat a FATE elnöke és titkára kezelik. Kérjük, csak olyanok licitáljanak, akik komolyan gondolják az ajánlatukat és a licit zárultával át tudják adni az összeget. Bízunk benne, hogy akciónkkal és a licitálók felajánlásaival sikerül valódi segítséget nyújtanunk az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított városrész újjáépítéséhez.


A 2023.05.31-én induló licitálás aktuális állása:
1. ajánlat: 10 000 Ft – 2023.05.31. 00:00
2. ajánlat: 10 000 Ft – 2023.05.31. 00:00
3. ajánlat: 10 000 Ft – 2023.05.31. 00:00

A licitálás 2023.06.14-én éjfélkor zárul. Ajánlattétel: selmecituzvesz@fatud.hu


Rövid ismertető a könyvről

Molnár S, Farkas P, Börcsök Z, Zoltán Gy (2016) Földünk Ipari Fái. Illusztrátor/fotós: Richter H-G, Szeles P. Erfaret, Sopron, Palatia Nyomda, 616 p. ISBN 9789631252392. Fűzött kemény papírkötés. Fejezetszerzők: Ábrahám József, Bak Miklós, Börcsök Zoltán, Farkas Péter, Fehér Sándor, Komán Szabolcs, Molnár Sándor, Szeles Péter, Zoltán György.

Földünk Ipari Fái

Az ​egyedülálló kézikönyv közel 200 különböző faanyagot mutat be 1300 fotóval az erdészeti és faipari szakemberek és a fát szerető műkedvelők számára. A könyvet jól használhatják az asztalosok, fafaragók és szakképző intézmények, mint műszaki kézikönyvet és oktatási szemléltetőeszközt. A hiánypótló, magyar szerzők által írt kézikönyv egyedülállóan gazdag képanyaggal mutatja be a Földünkön iparilag fontos vagy kulturális értékkel bíró fákat. A mű a faanyagismeret alapjaitól „kézenfogva” vezeti be az olvasót a könyv használatába. Az öt földrész faanyagairól szóló kiadvány nem csak száraz műszaki leírások halmaza, hanem olyan, fával kapcsolatos kulturális és szakmatörténeti vonatkozásokat is tartalmaz, amely a laikusok számára is élvezetessé teszi az olvasást.

Ajánlásként Prof. Dr. Németh Róbert a soproni egyetem Faanyagtudományi Intézetének vezetője a következőket írja: „A látszólag helyhez kötött fák bolygónk csodálatra méltó élőlényei. Törzsük, águk az egészséges életterünk és használati tárgyaink alapanyaga. E könyv segít abban, hogy értsük és értelemmel használjuk a fát, a jövőnk nyersanyagát.”

forrás: FATE

Előző cikk

Újszülöttek Erdeje - Gyál

Következő cikk

Betonépületeket csináltunk fából



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések