FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai fafeldolgozó ágazat a CO2-kivonás tanúsítás mellett

Az európai fafeldolgozó és fűrészipari ágazat széles körben üdvözölte az Európai Bizottság által frissen közzétett, a szén-dioxid-kibocsátás tanúsítására vonatkozó jogalkotási javaslat-tervezetet.

Mivel az Európai Unió fokozza a 2050-ig történő nettó nullára való törekvését, a légkörbe történő szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének kell prioritást élveznie. Ugyanakkor a légkörből is el kell távolítanunk a szenet, ezért fontos ez a bizottsági javaslat.

A szén fenntartható fatermékekben való tárolása az épített környezetben az egyik üdvözölt módja annak, hogy az ilyen eltávolítás megvalósítható legyen, ahogyan azt ez a javaslat meghatározza.

Minden szén-dioxid-elvonást, legyen az az épített környezet, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás vagy az ipar, pontosan el kell számolni, ezért fontos a Bizottság által javasolt keretrendszer, amely biztosítja, hogy Európában magas színvonalú szén-dioxid-elvonás valósuljon meg egy erős irányítási rendszerben, elkerülve ezzel a “zöld mosást”.

A Bizottság javaslata, miszerint a szén-dioxid-kivonásból krediteket lehet szerezni, fontos, mivel ez ösztönözni fogja a szén-dioxid-megkötés fokozását. Hogy ez hogyan működhet a fenntartható építőipari faanyagban biztonságosan tárolt szén-dioxiddal kapcsolatban, arra az USA-ban láthatunk példát, ahol a Washingtoni Egyetem új, fából készült épületének építésével 150 000 dollárnyi szén-dioxid-kreditet szereztek.

A javaslat joggal állapítja meg, hogy a létrehozott krediteknek “kiegészítőnek” kell lenniük a Kiotói Jegyzőkönyvnek való megfeleléshez. Ez biztosítja, hogy a szén-dioxid-kiegyenlítés hatékonyan segíthet a globális semlegesség elérésében, és ösztönözni fogja az új tevékenységeket, amelyek segítenek a nettó nullához vezető úton.

Az építőiparban felhasznált fa esetében a Bizottság elnöke a múlt héten Finnországban megjegyezte: “Ma az európai építőiparban felhasznált összes anyag 3%-át a fa teszi ki. Tehát azt mondanám, hogy ez még mindig egy hiánypótló terület, de nagy lehetőség van a fejlődésre”.

A mai jogalkotási javaslat elősegítheti ezt a fejlődést, ezért az európai fafeldolgozó és fűrészipari ágazat üdvözli.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEIBois 11-30

Kiegészítés:

A javaslatot támogatja a CEPI, az Európai Papíripari Szövetség is. Részletesebb (7 oldal, angolul, pdf) kifejtést is közzétettek e témában.

Előző cikk

Európai Bizottsági javaslat CO2-eltávolítás tanúsítására

Következő cikk

Mire elég 20 ezer milliárd forint?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések