FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pomázi Parkerdő telepítése

Pomázon zajlik az ország egyik legnagyobb szabású parkerdő-telepítése: a Pilisi Parkerdő két év alatt több mint százhúszezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdőhöz vezető út egyik első lépéseként tegnap egy közösségi faültetésen erdészek, pomázi óvodások és iskolások együtt ültettek sok száz csemetét a helyi közösség vezetőivel és tagjaival.

A tizenkét hektáros területen korábban egy gazdasági célú, egykorú, elöregedett, leromlott nemesnyár faültetvény volt. „Én együtt nőttem fel ezekkel a fákkal, és amikor először hallottam, hogy ezeket a fákat ki kell vágni – emlékezett vissza Leidinger István, Pomáz polgármestere, aki szintén részt vett az ültetésen –, akkor a szívemhez kaptam, hogy ki kell vágni a barátaimat. De a szakemberekre kellett hallgatnunk, akik elmondták, hogy miért szükséges megújítanunk a területet.

Az önkormányzattal szorosan együttműködve határoztuk el – tette hozzá Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója –, hogy a faültetvény megújítása során annak helyén őshonos lombos fafajokból ökológiailag értékes, hosszú távon évtizedekig, évszázadokig fennmaradó elegyes erdőt hozunk létre az itt élő lakosok örömére.

Az ültetésre a helyi közösség vezetői és tagjai mellett eljöttek a pomázi óvodákat és iskolákat képviselő gyermekcsoportok is, akik pedagógusaik és az erdészek segítségével lelkesen vettek részt az munkában. Így igazi közösségi eseményre került sor, melynek nem titkoltan szemléletformáló szerepe is volt: a részvétellel tudatosítani a Pomázi Parkerdő most elültetett csemetéivel együtt felnövő gyerekekben, hogy az erdő mindannyiunk közös erőfeszítéséből születik meg és marad fenn.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység erdeinek gondos gazdájaként tavaly megkezdte egy Pomáz határában található, védettséget nem élvező erdőterület megújítását. Ez a parkerdő-telepítés egyben Magyarország jelenleg legnagyobb szabású ilyen kezdeményezése, melynek során két év alatt több mint százhúszezer csemetét ültet el a Pilisi Parkerdő – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. Az erdőfelújítás célja, hogy létrejöjjön a pomázi közösség és az idelátogató turisták turisztikai és rekreációs igényeit kielégítő, ökológiai szempontból is optimálisnak mondható Pomázi Parkerdő. A folyamat végén a korábbi, kizárólag gazdasági célú, elöregedett faültetvényből gemenci erdőket idéző, jó minőségű, tájképi szempontból esztétikusabb, gazdag ökoszisztémájú, természetszerű, elegyes kocsányos tölgyes erdő lesz. Így a felújítás jelentős ökológiai értéknövekedéssel jár, mely pozitív hatással lesz a pomázi közösség életminőségére.

A korábbi erdő

Pomáz nyugati részén, a Messeliától délnyugatra, a Csikóváralja felé vezető Jóbarátok utca bal oldalán húzódó sávról. A terület erdőtervi megnevezése Pomáz 61/A, mérete 12 hektár. Korábban védettséget nem élvező, kifejezetten faanyagtermelésre ültetett nyárfa monokultúra volt itt.

A terület sokáig “gazdátlan” volt, csak néhány éve került a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe. A korábban itt nőtt nyárfákat eredetileg azért ültették, hogy a közeli gyümölcsösök által használt szállítóládák alapanyag-ellátását biztosítsák. A terület fáinak egészségi állapota tavalyra erősen leromlott, a kifejezetten balesetveszélyes ültetvényen nagyon nagy volt a fakidőlés kockázata. Ezért elengedhetetlenül szükséges volt a területen álló faállomány lecserélése és más fafajokkal történő felújítása a környéken lakók, itt kirándulók biztonsága, valamint a terület ökológiai értékének növelése érdekében.

Ugyanakkor a Pilisi Parkerdő szakemberei azzal is tisztában voltak, hogy a területen lévő erdőhöz – függetlenül annak alacsony ökológiai minőségétől – érzelmileg erősen kötődik a helyi közösség. Ahogy a környékbeliek fogalmaztak: „együtt nőttünk fel a fákkal”. Éppen ezért a felújításnak fontos eleme a lakosság folyamatos, empatikus tájékoztatása, a helyi közösségek igényeinek felmérése, és azok beépítése a majdani új parkerdő funkciói közé. A Pilisi Parkerdőnek az a célja, hogy az új generáció, szüleihez hasonlóan együtt nőjön fel a Pomázi Parkerdővel – amelyet viszont már nem szükséges a korábban említett okok miatt tarra vágni, mert az örökerdő-gazdálkodás korszerű elveinek köszönhetően magas ökológiai értékű, megújulni képes erdővé váljon, amelyben a természetes folyamatok dominálnak.

Mi a felújítás célja?

A felújítás célja, hogy a jelenlegi, ökológiai és rekreációs szempontból nem különösen értékes, rossz egészségi állapotú, korhadásnak induló fás területet a Pilisi Parkerdő Pomáz városával és a település közösségével együttműködve a helyiek és a gyalogos turisták igényeit maximálisan kielégítő, gazdag ökoszisztémájú parkerdővé alakítsa.

Mikor kezdődött és hogyan zajlott, zajlik a felújítás?

A 2022 nyarán kezdődött felújítást a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészete végzi és irányítja, bizonyos esetekben szakképzett alvállalkozók bevonásával. A munkálatok két ütemben zajlottak és zajlanak most is. Az első ütemben a terület délkeleti felén megtörtént a fakitermelés és talaj-előkészítés, majd az új parkerdő csemetéinek ültetése – ez utóbbi történik most. A hamarosan következő második ütemben a terület északnyugati felére kerül sor.

A csemeteültetés két ütemében a 12 hektáros területre közel százhúszezer (!) facsemetét ültet a Pilisi Parkerdő Zrt. A csemeték legnagyobb része állományalkotó kocsányos és kocsánytalan tölgy, de a felújítás során kiemelt figyelmet fordítanak a virágzó elegyfajok, többek között madárcseresznye, vadkörte és vadalma ültetésére, különösen a szegélyeken. Ez utóbbi oka, hogy az elegyfajok tömött, jól záródó erdőszegélyt alkotnak, így nemcsak esztétikusak, de gátolják a széleróziót, és biztosítják az erdő belső mikroklímájának kialakulását, megőrzését.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a tervezett parkerdőt folyamatosan gondozni, évente szükség szerint akár többször is ápolni fogja. A talajminőség a területen kiváló, ezért az erdőfelújítás csemetéi várhatóan 5-10 éven belül annyira megerősödnek, hogy elérik a 2-2,5 méteres magasságot.

Milyen lesz az új parkerdő?

A több mint 120 ezer csemete elöltetésével járó, jelenleg zajló, Magyarország egyik legnagyobb parkerdő-telepítési folyamatának végén Pomáz gazdagabb lesz egy új, 12 hektáros, a gemenci erdőket idéző tölgyes parkerdővel, mely változatos, gazdag ökoszisztémájú kocsányostölgy-erdővé érik. A rekreációs és ökoturisztikai funkciókat a Pilisi Parkerdő Zrt. Pomáz Város Önkormányzatával, a helyi közösséggel és a természetjáró szervezetekkel konzultálva, velük együttműködésben alakítja ki. Az új Pomázi Parkerdő jelentősen növelni fogja a Messelia alatti lakó- és üdülőterület ökológiai, rekreációs és így gazdasági értékét is, emellett várhatóan jelentős szemléletformáló hatást is gyakorol az erdővel együtt felnövő pomázi gyermekekre, hozzájárulva ökológiai érzékenységük elmélyítéséhez.

További információk ezekben a tájékoztató videókban találhatók

Közösségi csemeteültetés (5 perc): https://youtu.be/wS4g39_dufY

Lakossági fórum – Hosszú verzió (11 perc): https://youtu.be/AmbzMgMohyE

Lakossági fórum – Rövid verzió (4 perc): https://youtu.be/NNuM3FghBwg

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

Zöldre mosás megállítása

Következő cikk

Újra megnyílt a Somoskői Vadaspark



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések