FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román rendelet a tűzifa árplafonról

Javítani fogják a tűzifa árplafonjáról szóló rendeletet – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Meggyőződése, hogy erről a koalícióban születik majd döntés.

“Meggyőződésem, hogy a lehető legrövidebb időn belül a koalíció a parlamentben, a képviselőházban is döntést hoz, és a rendelet javulni fog. Azt várom, hogy mind a parlamenti frakciók, mind a koalíció vezetése meghozza ezt a döntést” – idézte a minisztert az Agerpres.

“Az elmúlt napokban sok kérdés szerepelt a koalíció napirendjén – mind az energiaárak, mind a nyugdíjakról szóló döntés, de minden bizonnyal döntés születik a tűzifa áráról is. Figyeljük a fatranzakciókat, és nem csökkentek.

A SUMAL-rendszerben hónapról hónapra nő az engedélyek száma” – magyarázta. “Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb mennyiségű legálisan forgalmazott fát figyelünk meg. A helyzet régiónként eltérő, és ma reggel kaptunk információt arról, hogy a szabadpiacon 400 lej alatti áron árulnak tűzifát. Vannak olyan régiók, ahol valóban más a hatás, mert ott az árak 400 lej felett voltak. Tehát, még egyszer, a területtől, a régiótól, a hegyvidéktől vagy a hegyvidéktől függően a dolgok különbözőek. Jelenleg ez a rendelet alkalmazható, és nem tudunk általános képet alkotni vagy általános képet alkotni a piacról, ha csak a nagy szupermarketekbe vagy a 30 centiméteres fűrészárut és hasított fát árusító nagy láncokba megyünk. Mivel a tűzifapiac nem az a piac, ezek az eladások országosan csak néhány százalékot tesznek ki” – tette hozzá Tánczos Barna.

Hozzátette, hogy Kelet-Európa még mindig jelentős mennyiségű tűzifára támaszkodik, ami évek vagy évtizedek múlva sem fog változni.

“Ezt úgy kell kezelni, hogy az Európai Bizottság szintjén is meg kell érteni. Intézkedéseket fogunk hozni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a mennyiségek csökkentésére a hatékonyság, nem pedig a megszüntetés révén” – magyarázta a miniszter.

Október 5-én Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány köbméterenként 400 lejben maximálja a tűzifa árát, és azt mondta, hogy ezt az intézkedést románok milliói várják. Egy hónappal később ugyanez a tisztviselő azt mondta, hogy intézkedéseket fognak hozni a tűzifa köbméterenkénti 400 lejes felső határára vonatkozó döntés korrigálására.

“A Környezetvédelmi Minisztérium elemzést készített arról, hogy mennyibe kerül egy köbméter fa a Romsilvában. Az átlagár, amit mondtak nekünk… a döntés meghozatala előtti elemzésünkben 200 lej/köbméter fát említettünk, és úgy véltük, hogy a 400 lej/köbméter némileg fedezi a tűzifa beszerzésének egész folyamatához kapcsolódó egyéb költségeket. Kiderült, hogy ez nem egészen felel meg a valóságnak, ezért korrekciós intézkedéseket fogunk tenni. Megvan a hatalmunk, hogy beismerjük, ha tévedtünk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – mondta a miniszterelnök.

szerk/ford: Tóth János, forrás: digi24 11-23

Előző cikk

Charta für Holz 2.0 - a lombos faanyag jobb hasznosításáért

Következő cikk

Románia: razziák erdészeti intézményekben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések