FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MAKÉSZ klímavédelmi állásfoglalása

Az ÉVOSZ Környezettudatos, és Szerelt Technológáis Szakmai Tagozatának a MAKÉSZ tagjainak állásfoglalása a Klímavédelemmel kapcsolatos tevékenységről! Mi a szerelt technológiával előregyártott, ill. helyszínen kivitelezett de iparilag előkészített szerkezetek gyártók, kivitelezők érdekeit képviseljük.

Közösen erősíteni szeretnénk a CO2 lekötés növelésének lehetőségét, a CO2 kibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság növelése, és a klímavédelem érdekében. Népszerűsíteni kívánjuk a faépítészetet, továbbá erősíteni használatát, nem csak a családi házas szegmensben, hanem a társasházakban a középületeknél is, (pl.: iskolák, óvodák stb.) és a felújításoknál is.

Felkívánunk lépni, az általános megfogalmazásokon alapuló, hamis képet tükröző, megtévesztő tájékoztatást adó, cégekkel, szervezetekkel szemben, akik objektív adatok nélkül közlik a klímavédelem érdekében játszott szerepüket.

fotó: kp.hu

Hogyan érhetőek el a klímavédelmi célok a szerelt technológiával készült szerkezetek segítségével?

2019 decemberében, az EU bemutatta a Green Deal-t, amely egy kiterjedt program a hatékonyabb környezet-és klímavédelem érdekében.

A sok szabályozás és előírás között, az energia- és alapanyag-igényes építőipar átformálása döntő szereppel bír a klímavédelmi célok elérésében. Az ipari körülmények között előregyártott házak szintén nagyban hozzájárulnak a fenti célok eléréséhez: innovatív tervezési és gyártási technológiával fokozottan energiahatékony és takarékos a legmagasabb szintű minőségi standardok betartása mellett. A fa alapú építési termékekből készülő házak előállításához, töredék energia, így rendkívül alacsony CO2 kibocsátás szükséges, míg a fa, és más természetes anyagokból készült építési termékek, nagy mennyiségű CO2-t kötnek le. Más technológiákkal szemben, ahol az építési termék előállításához szükséges energia, akár több évtizedre elegendő, fűtési energiát használ el, és az előállítás kapcsán nagy mennyiségű CO2-t bocsát ki.

2023-ban bevezetjük a karbon semlegességi mutató, az épületek karbon lábnyomának, objektív adatok alapján meghatározott értékét, amit az Energia Tanúsítvány mellékleteként adunk át. Meghatározzuk, az épületeink, épületbiológia hatását, az emberi tartózkodásra való hatását!

fotó: Ubrankovics Kft.

MI A KÖVETKEZŐ ALAPELVEKET ÉS IGÉNYEKET TARTJUK FONTOSNAK ÉS TÁMOGATJUK:

  1. Ipari folyamatok és előregyártás
  2. A fa CO2 megtakarító képessége / CO2 tároló képessége
  3. Alapanyag takarékosság
  4. Energiahatékonyság
  5. Innováció és digitalizáció
  6. Körforgásos gazdasági modell
  7. Többfunkciós épületek
  8. Egészség és komfort
  9. A fa egy különleges klímavédelem szempontjából hasznos anyag
1. Ipari folyamatok és előregyártás


A fával történő építés jelentős CO2 megtakarítást eredményez hosszú évtizedekre sőt              évszázadokra. A fa könnyű és erős, amely így ideálissá teszi üzemi körülmények közötti           előregyártáshoz és számos előnyt biztosít:

Digitálisan ellenőrzött és automatizált munkafolyamatok, automata gyártási eljárások:

  • Csökkenti az üzem munkaterheltségét a dolgozóknak és magasfokú munkabiztonságot tesz lehetővé -> kevesebb baleset és jobb munkakörülmények -> szociális felelőségvállallás
  • Magas minőséget eredményez és a monitorozás és az utánkövetés lehetőségét : a minőségi és mennyiségi ellenőrzés, ezáltal folyamatos optimalizálási lehetőség biztosított
  • Milliméter pontos gyártást biztosít, és minimalizálja az energiafogyasztást
  • Az egységesítés következtében csökkenti a hulladékot (méretek, formák optimalizálása)
  • Információt ad a felhasznált alapanyag származásáról, típusáról
  • Rövid szerelési idő a helyszínen, kíméli a környezetet és csökkenti a forgalom leterheltségét.
  • Nincs leállás a rossz időjárási viszonyok miatt sem
2. A fa CO2 megtakarító képessége / CO2 tároló képessége


Egy az Európai Erdőgazdálkodási Intézet által készített tanulmány becslése szerint a felelősségteljes erdőgazdálkodással vezetett erdői ma 13%-al csökkentik  az általános klímaváltozást (Európai GHG emissziók), beleértve a karbon megkötést, amely a fatermékeknél m3-enként  0,9-1.2 tonna CO2 megkötés a fa növekedése alatt.  Minden egyes az építkezésnél felhasznált m3 fa pedig 1,1 tonna CO2-őt takarít meg összehasonlítva a ma tipikusan felhasznált építőanyagokkal szemben. Ez egy nagyszerű lehetőség nem csupán a fenntartható épületekhez, de a fenntartható közösségekhez is.   

3. Alapanyag takarékosság


A mi előregyártott házaink főként fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából készült szerkezetek. Ez azt jelenti hogy az egyedi gerendák formába csatlakoznak és egy szerkezeti elemet vagy komplett vázat alkotnak. A digitalizáció és az automata vágás eredményként, kevesebb alapanyagot használunk fel. A favázas előregyártott szerkezetek különösen alapanyag kímélőek, míg egyszerre teljesítik a legmagasabb standardok előírásait is.

4. Energiahatékonyság


A gyártástechnológiának, a tökéletesen működő hőszigetelésnek, a fa hőmegtartó képességének  köszönhetően, az előregyártott favázas épületeknek kivételesen nagy energiamegtakarítási potenciával rendelkeznek. Ez a természetes anyag rendkívüli szinten hőszigetel, amely azért van mert a faházak nagy számban fordulnak elő hidegebb, energiaszegényebb területeken pl. Skandinávia és sok hegyi településen. A tagszervezeteink kutatás fejlesztésben vesznek, és vegyenek részt, hogy más, jelenleg kevésbé gazdaságosan hasznosuló fafajták is alkalmazhatóak legyenek, építési termékek előállítására, így is növelve a CO2 lekötést, ill. csökkenteni a CO2 kibocsátást. A célunk a karbon semleges technológia, ilyen építési termékek minél szélesebb körben, és minél előbb történő alkalmazhatósága.

5. Innováció és digitalizáció

Az iparilag előregyártott fa építési termékek iparában a tradíciók és a legmodernebb robot technológia és a kézműves mesterek jól egészítik ki egymást. Az üzemi készház gyártók egy része már évek óta mint digitális úttörők szerepelnek az építőiparban. Például a projektkezelések digitalizációjával, kezdve az épület iniciális tartalmának meghatározásával és a BIM-ben (Building Information Modelling) történő tervezéssel, az automatizált gyártással egészen a kulcs átadásig a teljes folyamat standardizált és egy digitális file-ban elérhető. Ez a digitális file információt ad a felhasznált anyagokról – egyben egy digitális épület erőforrás igazolvány is. Az Energia Tanúsítvány mellett, kivánatos, hogy a CO2 lekötés, a CO2 kibocsátás csökkentését, a karbon semlegességhez, a klímavédelemhez történő hozzájárulás mértékét is tartalmazza az igazolvány.

6. Körforgásos gazdasági modell

Energia és alapanyag felhasználás és a túlzott mennyiségű pazarlás / hulladékkeletkezés óriási a jelenlegi építőiparban.

A favázas épületek alapanyag kíméletességének / a takarékosságának valamint a digitalizált tervezésnek és gyártástechnológiának köszönhetően a favázas, egyéb fa építési termékekkel, pl. hőszigetelésekkel a készházak jelentős és valódi hozzájárulást adnak a körforgásos gazdasági modellhez. Például a kimagasló teljesítményű, ugyanakkor takarékos fa rostok újra használhatóak az épület hőszigeteléséhez (különböző táblás és befújt farost hőszigeteléssel). 

7. Többfunkciós épületek

Az üzemben gyártott készházak nem csupán a családi házakat, vagy az egy-két lakásos társasházakat jelentik, hanem az apartmanok, iskolákat, óvodákat, akár 100 lakásos, plusz energiás társasházakat. Alapanyagukat tekintve  akár hibrid favázas épületeket is épülhetnek (pl kenderbeton, szalmabála hőszigetelésű, könnyűvályog stb). Továbbá meglévő többfunkciós épületek felújítása is lehetséges favázas, ill faalapú építési termékekkel, belső oldali hőszigetelésekkel, kipróbált igazolt technológiával. Ezen épületek, melyeket favázas, illetve faalapú építési termékekkel és kidolgozott technológiával újítanak fel, több hasznos lakóteret, magasabb lakókomfortot és alacsonyabb energiafelhasználást (alacsonyabb rezsiköltséget) fognak biztosítani a használóiknak.

A legmagasabb minőségi követelmények minden esetben teljesíthetők. Évente több alkalommal független ellenőrök vizsgálják tagjaink üzemeit és a helyszínre került épületeket az építés alatt. A kimagasló teljesítményt nyújtó tagszervezetünk munkáját MAKÉSZ védjeggyel jutalmazzuk.

8. Egészség és komfort

A fa, mint természetes építőanyag, jelentős hozzájárulást biztosít az egészséges belső            lakóklímához. A fa, önmagában is, de hibrid megoldásokkal, (vályog, kender, szalma, gyapjú, stb.) különösen jól teljesít a nedvességet, pára formájában felvenni, eltárolni és visszaadni, egy természetes páraszabályozás és ideális páratartalmat biztosítva ezzel. Ezen felül a ma korszerű készházai jelenleg is képesek ellátni a jövő környezet, klíma és energiahatékonysági igényeit.

9. A fa egy különleges jó és hasznos építőanyag

A fa az erdőben növekedése folyamán nagy mennyiségű CO2-őt von ki a légtérből, az Oxigént kibocsájtja a légtérbe, és kis energia felhasználással kitermelhető, feldolgozható. A karbon semleges technológia, a Nettó Zéró Karbon szint elérése, fából és természetes építési termékek nélkül nem érhetők el! Természetesen nem épülhet minden fa alapú, természetes alapanyagú építési termékből. A fa építési termék újra hasznosítható, amennyiben életciklusa végén, fűtésre használva,  akkor is csak annyi CO2 szabadul fel, amennyit megkötött a növekedése során. A fa, mint építőanyag fenntartható módon csökkenti az ökológiai lábnyomunkat, nagymértékben hozzájárul a klímavédelemhez, a karbonsemleges technológiák bevezetéséhez.

 Sopron, 2023. február 4.

fotó: Ubrankovics Kft.

forrás: MAKÉSZ

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

MAKÉSZ Védjegyes cégek 2023

Következő cikk

Faépítészeti bravúr



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések