FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új iparstratégia készül

képünk illusztráció

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumban (GFM) új iparstratégián dolgoznak, amely több kiemelt ágazatot is érint, a munkában részt vesznek a technológiai koalíciók is – hangsúlyozta Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára csütörtökön a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. rendezvényén, a technológiai koalíciók összevont plenáris ülésén, Budapesten.

Elmondta, a stratégia kidolgozása során a többi között feltérképezik a nemzetközi jó gyakorlatokat, kikérik az ipari vállalatok véleményét, a tapasztalatokat leszűrve ezekre is építkeznek a munkában.
    Az államtitkár egyebek közt jelezte, hogy a tervek szerint lesznek majd ipar 4.0 fejlesztési támogatások, illetve a kis- és középvállalkozások (kkv) technológiai váltását segítő támogatások, valamint terveznek ipari célú 5G projekteket is.
    Fábián Gergely a készülő stratégiáról szólva kitért a tanulógyárak kérdésére, ahol a vállalkozások gyakorlatban ismerhetik meg a legújabb technológiákat, és tanulmányozhatják, hogyan lehet mindezt a termelésbe, saját üzleti modelljükbe beépíteni.
    Az államtitkár szólt arról is, a technológiai koalíciók azért jöttek létre, hogy előmozdítsák a magyar iparstratégiai fejlesztéseket, kiemelt figyelmet fordítsanak az egyes technológiák ökoszisztémájának létrejöttére és kommunikációs csatornát biztosítsanak számukra.
    Véleménye szerint a megalakult négy technológiai koalícióban – Magyarországi 5G Koalíció, Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció, Blockchain Koalíció és Magyarországi Drón Koalíció – jelentős tudásbázis van.

Budapest, 2023. június 22. Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszédet mond a technológiai koalíciók összevont plenáris ülésén, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. rendezvényén a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2023. június 22-én. MTI/Soós Lajos

    Fábián Gergely felidézte, hogy elindultak Magyarországon az európai innovációs digitális központok különböző területeken, részben európai uniós finanszírozásban és költségvetési forrásból. A központok számtalan partnerrel működnek együtt, és elvárás velük szemben, hogy szerves részei legyenek vállalkozások fejlesztésének.
    Lapsánszky András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési elnökhelyettese szólt arról, hogy Magyarországon a hírközlés területén teljes piacnyitás történt a műszaki és technológiai fejlődés eredményeként.
    Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgató elmondta, hogy stratégiai megállapodást kötöttek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium háttérintézményével, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-val, és ezen keresztül a technológiai koalíciókat is segítik.

forrás: MTI

Előző cikk

Falmászók folyóparti faépülete

Következő cikk

Szlovénia új klímatervet alkotott



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések