FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Falmászók folyóparti faépülete

A norvég Snøhetta építészstúdió befejezett egy hegymászóközpontot egy norvégiai folyóparti kisvárosban, amely fából készült falakkal segíti a természetes barlang érzetének utánzását.

A Skienben található Høyt Under Taket mászóközpont a természetes barlangokból merít, és faanyagot (természetesen a norvég erdőkből származókat) használ a sziklaalakzatok utánzására, azzal a céllal, hogy egy valódi barlangi mászás élményét idézze.

A Høyt Under Taket egy mászóközpont Skienben.

“Az épület a barlang gondolatán alapul, azon, hogy a faltól a mennyezetig fába merülünk” – mondta Snøhetta.

“A barlang, mint egy olyan világba vezető kapu, amelyet az ember természetesen tovább akar felfedezni, jellemzően védelmet nyújt az elemektől, és történelmileg egyszerre volt lakóhely és találkozóhely.”

Faanyag felhasználásával épült

A Høyt Under Taket 1500 négyzetméteres és 15 méter magas. Felnőttek és gyerekek számára egyaránt nyitva áll, mászásra és boulderezésre, valamint edzésekre és találkozókra alkalmas létesítményekkel.

Külső formája függőleges facsíkokkal van burkolva, és az elülső részen egy nagy, szögletes ablakkal van ellátva. Ez az ablak, amely szinte az épület teljes magasságát átíveli, a barlangokra jellemző nyílásokhoz hasonló formát ölt.

A stúdió az épület tervezésekor a barlangokra hivatkozott.

Belül a falak és a mennyezet határait elmosódnak a felületeket burkoló és azokból kiálló faanyagrétegek, amelyek különböző formájú, méretű és színű mászófogantyúkkal vannak tarkítva. Ezek közé tartozik a padlóból kiemelkedő és a mennyezeten vízszintesen, különböző szögekben átívelő többszörös fa uszony, amelyek barlangszerű, alagútszerű formát hoznak létre.

A Snøhetta kifejtette, hogy a szabadon hagyott fa használatával olyan könnyedséget tudott elérni, amely azt az érzést utánozza, amikor barlangokban mászva természetes anyagok veszik körül az embert. “A barlangban a mennyezet és a fal közötti hagyományos különbség elmosódik” – mondta a stúdió.

“Ezért a szabadon hagyott fát az egész épületben nagymértékben használják, hogy elérjék a könnyedséget és a természetes anyagokkal való körülvettség érzését, ami egy valódi barlangban való mászás élményét utánozza – még a természetben való tartózkodás érzését is.”

Célja a természetes barlangmászás élményének megismétlése.

A mászás mellett a Høyt Under Taket látogatói a félemeleti szinten található függőkötéllétrákon, sétányokon és kötélpályákon is játszhatnak.

A Snøhetta szerint a faanyagok felhasználásával az épület szén-dioxid-kibocsátása a becslések szerint 30 százalékkal kisebb, mintha hagyományos építőanyagokból épült volna.

Az épület 15 méter magas

A Høyt Under Taket faszerkezete azt is jelenti, hogy a szerkezet nagy részét a helyszínen kívül lehetett előre gyártani, ami segít csökkenteni az anyagok szállításával és a helyszíni építéssel kapcsolatos megtestesült szén-dioxid-kibocsátást.

“A törekvésünk az, hogy újítsunk és felfedezzük a fa felhasználását a sportiparban, és több fenntarthatósági célt is megvalósítsunk a fa fő anyagként való kiválasztásával, a területfelhasználás csökkentésével és az energiahatékonyság biztosításával” – mondta Snøhetta.

Van egy félemeleti szint felfüggesztett járdákkal

A Snøhetta építészeti, belsőépítészeti és tervezői stúdiót 1989-ben alapította Craig Dykers és Kjetil Trædal Thorsen építészek.

A stúdió nemrégiben egy kis hegyi faluban lévő szálloda felújítását végezte el, és megalkotta egy koppenhágai Holzweiler butik belső terét.

szerk/ford: Tóth János, forrás: dezeen

Előző cikk

Fás biomassza energetikai célú használata

Következő cikk

Új iparstratégia készül



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések