FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ázsia legnagyobb faépülete

Toyo Ito japán építész a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetemen befejezte a hatszintes üzleti iskolát (Gaia), amely szinte teljes egészében fából épült. Az építész 1979-ben Tokióban alapította a Toyo Ito & Associates nevű stúdióját és olyan épületek fűződnek a nevéhez, mint például a Taichung Metropolitan Operaház.

A Nanyang Technological University (NTU) szerint a 43 500 négyzetméteres fejlesztés „Ázsia legnagyobb faépülete” a felhasznált fa mennyiségét tekintve. A Toyo Ito & Associates a helyi RSP Architects stúdióval közösen tervezte meg a Gaiát, hogy leváltsa a meglévő NTU Innovációs Központot, s új otthont biztosítson az egyetem üzleti iskolájának a Heatherwick Studio Learning Hubja mellett.

Két ívelt tömbből áll, amelyek több előadótermet, valamint számos szemináriumi termet, laboratóriumot, irodát, tantermet és tárgyalótermet is tartalmaznak. A Föld görög istennőjéről elnevezett Gaia a második faépület, amelyet a Pritzker építészeti díjas Ito tervezett az egyetem számára. Az első a The Wave egy 2017-ben elkészült sportcsarnok volt.

Ito szerint a fa felhasználásának célja ezekben az épületekben az volt, hogy a lakók a fák között érezzék magukat. – Mindig igyekszem a természettel, például fákkal és vízzel való kapcsolatot és érzést elképzelni a terveimben – mondta a CNN-nek az épület avatóünnepsége után. Az épület szinte teljes egészében előregyártott faelemekből épült, kivéve a WC-ket, a földszinti födémeket és a betonból kialakított, külső lépcsőházakat.

A fa szerkezete mellett a Gaia tervezésének kulcsfontosságú jellemzője, hogy annyi energiát fogyaszt, amennyit megtermel, vagyis nettó nulla üzemű. Emiatt elnyerte a Green Mark Platinum (Zero Energy) minősítést a Szingapúri Építésügyi Hatóságtól. Az országban 16 épület felel meg ennek a nettó nulla szabványnak, ezek fele az NTU campusán található.

A Gaia a megújulóenergia-technológiák, az energiahatékony burkolat és a passzív tervezési stratégiák használatával eléri a nettó szén-dioxid-kibocsátást. Ez magában foglalja a tetőre telepített napelemes (PV) panelek használatát, amelyek elegendő tiszta energiát biztosítanak az épület éves energiaellátásához.

forrás: faipar

Előző cikk

Wood Like After pályázat

Következő cikk

Nő a hazai erdészeti génrezervátumok területe



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések