FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából épült menedék

Képek: Ye Rin Mok / v2com

A Landing House egy modern fa pavilon, amely a Mojave-sivatag zord természeti tájába integrálódott, a kaliforniai Joshua Tree Nemzeti Park mellett.

130 mérföldre keletre Los Angelestől, és csak percekre a Joshua Tree Nemzeti Park bejáratától, a Landing House látszólag a semmi közepén épült, ráadásul alig észrevehető, hiszen a fenntarthatóságot középpontba helyező villaépület minden tekintetben beleolvad a sivatagi táj textúrájába és színpalettájába.

A kaktuszok birodalmában, ahol néhány apró csíkosmókus, vadnyúl és gyalogkakukk matatását leszámítva alig érzékelhető bármi mozgás, a csapadék is ritka vendég, ezért évtizedekbe telhet, amíg egy növény vagy fa magához tér, ha kiszorul kényes ökoszisztémájából. Így aztán az építőknek kiemelt körültekintéssel kellett munkához látniuk.

Az Industry of All Nations (IOAN) tervei alapján épült Landing House a magánéletre és a nyugalomra tervezett menedék. 350 méter hosszú magánút vezet át a joshua fákkal szegélyezett terepen, és egy 9 méter magas vízszintes falhoz kanyarog, amely teljesen eltakarja a házat. Egy táncoló yucca fa fogadja a vendégeket, és határolja el az épület integrált bejáratát. Az elrejtett bejáraton keresztül azonnal láthatóvá válik a szellős lépcsővel elválasztott két épülettömeg, előtte egy nyitott udvarral, csobbanómedencével, amely a Mojave-sivatagban folytatódik.

A Landing House meleg és átgondolt egyensúlya a természetes anyagokkal és a modern kényelemmel megnyugtató pihenőhelyet biztosít az érintetlen, őshonos táj ölelésében.

Alaprajzilag két lakosztállyal rendelkezik, melyekből a szellős elválasztás két szárnyként köti össze a házat. Az egyik végén egy hálószoba kerek ablakkal csatlakozik a fő alaprajzi részhez, amely magában foglal egy nappalit, egy konyhát és egy külön munkaterületet. Az összekötő átjáró túloldalán egy második hálószoba saját bejárattal nagyjából a ház egyharmadát foglalja el.

Az épület minden belső terét cédrus falburkolat borítja, műkő padlóval és fehér tölgyfa bútorokkal. A padlótól a mennyezetig érő üvegajtók akadálytalan kilátást nyújtanak az érintetlen sivatagi tájra, és a  merülőmedencére.

Egy betonplatform merőlegesen nyúlik el  merülőmedencéig, kilátással a Joshua Tree Nemzeti Park hatalmas szépségére. Jobbra egy különálló építményben napelemes tetővel ellátott kocsibeálló található, amely a járműveknek ad oltalmat a forró sivatagi napsütéstől. A szabadtéri tűzhelyt kézzel faragták egy eredeti helyén meghagyott sziklába.

Az udvar szintje alá süllyesztve, bensőségesen elrejtve, egy jógaszőnyegekkel ellátott, szoborszerű meditálóhely adja színterét a zen pillanatoknak, egy természetes sziklaképződmény hátterében. Az oxidált tömör acél keretbe foglalt kört sivatagi kőzetből képzett tömörített felület tölti ki, integrálva azt a természetes tájba.

A Joshua Tree Nemzeti Park határán elhelyezkedő bérelhető luxusvilla a környezetbarát és fenntartható építészet kiváló példája. Nem tolakodó, horizontális tömege kiegészíti a természetes környezetet, egyensúlyt biztosítva a tervezőknek a környezettel való békés együttélésről alkotott elképzelésével. 

forrás: TervLap

Előző cikk

Több mint 11 ezer látogató a nyíregyházi erdei iskolában

Következő cikk

A biológiai sokféleség és a klímaváltozás kutatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Műhold fából

LignoSat2: A világ első, fából készült műholdja. A LignoSat2 névre keresztelt fából készült műholdat a NASA és a…