FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek műholdas előrejelzése

Évről évre világszerte egyre pusztítóbbá válnak az erdő- és bozóttüzek, s az előrejelzések alapján biztosra vehető, hogy a globális klímaváltozás miatt a következő években is folytatódni fog ez a trend. Idén egyebek mellett Rodosz és Korfu szigetén, valamint Athén közelében lángolt fel szokatlan hévvel a növényzet, és augusztusban újabb hasonló természeti katasztrófák észlelhetőek.

A tűzvészek elleni harcot nehezíti, hogy általában egyszerre több helyen fog tüzet a kiszáradt aljnövényzet, s a tűzoltók nem mindig azokat a lángokat fojtják el, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik.

A nem a forró éghajlatáról ismert Kanadában – ahol július közepén hétszáz aktív erdőtüzet tartottak számon, egy német cég, az OroraTech vancouveri képviseletének szakemberei most új megoldással próbálkoznak.

A vállalat sorra bocsátja fel az alacsony Föld körüli pályán haladó új műholdjait, s ezek infravörös érzékelőkkel pásztázzák az erdőborította területeket. A megoldás egyik újdonsága abban áll, hogy a műholdak 4×4 méteres egységekre bontják a vizsgált erdőterületeket és ezekben a kvadrátokban külön-külön mérik a hőmérsékletet és annak emelkedését.

A műholdadatok elemzéséhez használt szoftver képes arra, hogy megjósolja, a tüzek közül várhatóan melyik fog a többieknél gyorsabban terjedni, így a tűzoltók elsőként ezeket oltják majd el.

A tervek szerint 2026-ra épül ki a teljes műholdhálózat és akkor egy-egy területet naponta 48 alkalommal vizsgálhatnak meg az  űreszközök.

Egy másik cég, a New York-i Cornea a tüzek által érintett térségek topográfiai adataiból kiindulva jósolja meg, melyek a legveszélyesebb tűzfészkek és abban is segítenek, hogy meghatározzák, milyen irányból és pontosan honnan kell megtámadni a lángokat.

forrás: OEE

Előző cikk

Erdőtüzek tombolnak Dél-Európában

Következő cikk

Erdőbirtokosok támogatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések