FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

KAP eljárásrendje véleményezhető

2023. augusztus 31-ig lehet véleményezni azt az agrárminiszteri rendelettervezetet, amely a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szól. A KAP törvényben meghatározott keretek alapján a miniszteri rendelet tervezete tartalmazza az agrártámogatásokkal összefüggő eljárás részletes szabályait, újra egységes eljárási keretet biztosítva az EMGA,- az EMVA- és a nemzeti agrártámogatásoknak.

Augusztus 31-ig lehet véleményezni azt a már nyilvánossá vált rendelettervezet is, amely a Közös Agrárpolitika eljárásrendjéről szól. A tervezetről a részletek ezen a linken érhetők el. Az Agrárminisztérium az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu címre várja.

A rendelettervezetben kiemelik, az abban meghatározott szabályokat a KAP Stratégiai Tervben foglaltakra tekintettel kell alkalmazni és értelmezni. Ha a támogatás részletes feltételeit megállapító jogszabály vagy pályázati felhívás másként nem rendelkezik, akkor a támogatás vissza nem térítendő jellegű. E rendeletet abban az esetben kell alkalmazni, ha a KAP törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendelet vagy e rendelet alapján pályázati felhívás eltérően nem rendelkezik.

A tervezetben több általános rendelkezés is található, többek között az is, hogy a Nemzeti Irányító Hatóság évente tájékoztatja a Kormányt a KAP Stratégiai Terv végrehajtásáról, illetve módosításáról, valamint megvizsgálja az Európai Unió Alapjogi Chartájával összefüggő, valamely alapvető jog tekintetében meghozott határozaton vagy jelentésen alapuló bejelentéseket, amelynek eredményéről évente tájékoztatja az agrárpolitikáért felelős minisztert. A támogatás az adott intézkedésre vonatkozó feltételeket megállapító EMGA-ból, EMVA-ból, az Európai Unió általános költségvetéséből, valamint a kizárólag nemzeti hatáskörben nyújtott támogatások esetében jogszabályban, valamint EMVA-ból nyújtott támogatások esetén pályázati felhívásban foglaltak szerint, kérelemmel igényelhető.

A támogató a KAP Stratégiai Terv végrehajtásának ellenőrzése és értékelése céljából monitoringadat-nyilvántartási rendszert működtet, amelybe a támogató felhívására a kedvezményezett – az általa igénybe vett támogatással összefüggésben – adatot szolgáltat.

A támogatási feltételek meglétét a kedvezményezett hitelt érdemlően bizonyítja, őt terheli a kérelmével és az agrártámogatási jogviszonyával összefüggésben tett bármilyen nyilatkozatával, a benyújtott dokumentumok helytállóságával, valamint a támogató által megállapított ténnyel szembeni ellenbizonyítási kötelezettség.

A Nemzeti Kifizető Ügynökség a támogathatósági feltételek elemzése céljából a területi monitoring rendszerben a Kopernikusz-Sentinelek műholdas adatai mellett a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül beküldött, földrajzi koordinátákkal ellátott fényképek adatait, illetve más, legalább egyenértékű adattípusokat is figyelembe vehet. A tényállás tisztázásának szempontjából, a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül beküldött képek és a helyszíni ellenőrzésen vagy szemlén felvett adatok egymásnak való ellentmondása esetén a helyszíni vizsgálat adatai az irányadók.

A Nemzeti Kifizető Ügynökség létrehozza a KAP törvény 13. § (1) bekezdés c) pontja szerinti nyilvántartást, amely a KAP törvény szerinti törzsadatokon kívül tartalmazza a kedvezményezett támogatási azonosítóját, a raktározási helyszíneket és a raktározási építmények műszaki paramétereit. Ez a nyilvántartás olyan országos adatbázis, amely az intervenciós termékek raktározásához, megőrzéséhez, szállításához vagy átadásához kapcsolódó műveletek elvégzése érdekében biztosítja a raktározási helyszínek és raktárépítmények egyedi beazonosíthatóságát.

forrás: AgrárSzektor

Előző cikk

Csereerdősítés új szabályai

Következő cikk

Erdei Vándortáborok - hetedszer



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések