FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Konténerkazánok telepítése

Itt még technológiai és ipari miniszterként büszkén mutatja Palkovics László a konténerkazán prototípusát 2022 októberében. Fotó: Facebook

Államilag kiemelt beruházássá nyilvánította és jelentősen egyszerűsítette a konténerkazánok telepítését a kormány. A Magyar Közlöny 2023. augusztus 30-i, idei 123. lapszámában megjelent 412/2023. (VIII.30.) Kormányrendelet mától már hatályos.

A Kormány 412/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelete
egyes köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésével kapcsolatos egyes beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és a beruházások kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánításáról, továbbá az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény 12. § (4) bekezdés a)–c) pontjában, valamint 12. § (5) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8. § és a 3. melléklet tekintetében az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. §
(1) bekezdés 17. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§
(1) A Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az 1. mellékletben felsorolt ingatlanokon megvalósításra kerülő konténerkazánok, illetve pellettároló konténerek telepítésével és kéményeik építésével (a továbbiakban: Beruházások) összefüggő, a 2. mellékletben felsorolt közigazgatási hatósági ügyeket.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a Beruházásokkal összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a közigazgatási hatósági ügyeket, amelyek
a) a Beruházások előkészítéséhez, megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek,
b) a Beruházásokhoz közvetlenül kapcsolódó, a Beruházásokkal érintett ingatlanok megközelítését, az ott létesülő építmények működését segítő – közterület- és zöldfelület-rendezési, útépítési, közműcsatlakozási és -fejlesztési, közműkiváltási, valamint azokkal közvetlenül összefüggő – munkákkal kapcsolatosak.

(3) A Kormány kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítja a Beruházásokat. A kiemelten közérdekű Beruházások helyszíne az 1. mellékletben meghatározott ingatlanok területe.

…(a teljes joganyagot itt lehet olvasni)”

A rendelet 1. melléklete 299 (???) helyrajzi számot jelöl meg.


A témáról egy héttel ezelőtt ezt írta az MFOR.hu

Államilag kiemelt beruházássá nyilvánítaná és jelentősen egyszerűsítené a konténerkazánok telepítését a kormány, miközben a Klebelsberg Központ adatai szerint a korábban emlegetett 400 darab mobilkazán töredékét szerelték eddig fel az iskolákban.

Iskolakezdés előtt, épp egy éve, a tavalyi augusztus többek között arról is szólt, hogy a kormány sorra mérte fel az alternatív fűtési lehetőségeket az iskolákban, melyről tilos volt bármilyen információt kiadniuk az oktatási intézményeknek. A tankerületi központok kifejezetten arra kérték az iskolák vezetőit, hogy kezeljék bizalmasan az információt, miszerint fel kell mérniük, van-e lehetőség gázról fatüzelésre átállni, vagy kályhák beszerzésére – ha a szükség úgy hozza.

Mivel egyes hírek szerint a felmérés eredménye elég siralmas lett, tavaly szeptember végén jelentették be, hogy első körben négyszáz darab, pellet tüzelésű konténerkazánt szerez be a Technológiai és Ipari Minisztérium, és azokat közintézményekben – többek között iskolákban – használják majd.

Ősszel aztán be is üzemelték az első mobilkazánt a Zala megyei Nagykapornak iskolájában, de a kormány ekkor sem volt hajlandó elárulni a gyártó cég nevét, valamint azt, hogy honnan és mennyiért akarja beszerezni azt a 400 kazánt, amely telepítését (és a későbbiekben még továbbiakat) épp most akarja a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokká nyilvánítani.

Akkor arra hivatkoztak, hogy a „kért adatok döntéselőkészítési célt szolgálnak” – számolt be az esetről tavaly az Átlátszó.

A lap akkor még közérdekű adatigényléssel sem tudta kideríteni, kitől és mennyiért vásárolja meg az állam a mobilkazánokat. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő sem tudott meg többet, akinek a parlamenti írásos kérdésére Koncz Zsófiától, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárától azt a választ kapta, hogy „a beszerzések egyrészt importból, másrészt hazai gyártóktól történnek.” Azaz a konténerek felét (200 kazánt) importból biztosítják, míg a másik felét hazai gyártásból.

Tavaly októberben Zalaegerszegen még Palkovics László korábbi technológiai és ipari miniszter részvételével be is mutatták azt a prototípust, amelyből a 200 mobilkazánt leszállítják.

Ezért is furcsa, hogy most a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Gyermekvédelmi Központ konténerkazán telepítésre kiírt közbeszerzésén mégsem ez a bizonyos zalai cég a nyertes.

(Amely kilétét valamilyen okból folyamatosan homály fedte, ám épp egy kormányzati videóból az derült ki, hogy a zalaegerszegi New Konstruktív Kft-ről van szó, amelynek tavalyi árbevétele valóban jócskán, 1,8 milliárdról 2,3 milliárd forintra ugrott).  

A pályázaton a két mátészalkai indulóból a Remach-Ép-Gép Épület és Épületgépészeti, Kivitelező Kft. szállíthatja le és helyezheti üzembe az egy darab 48 kilowatt teljesítményű és a kettő darab 96 kilowatt teljesítményű konténerkazánt közel 30 millió forint értékben.

A május 25-én aláírt szerződés értelmében egész pontosan 27 853 455 forintért alakítják ki három mátészalkai intézményben (Szilaj Speciális Gyermekotthon, Tölgyerdő Gyermekotthon, valamint a Nyárfaliget, a Fenyőerdő, a Hársliget és az Akácliget Lakásotthon közös épületébe) az alternatív fűtési lehetőséget.

A kormány a tavaly meghirdetett konténerkazán-kampányra egymilliárd forintos támogatást adott a megugró villamosenergia- és gázárak miatt. A technológia azonban csak ott használható, ahol a hő és a melegvíz az épületben lévő radiátorokba, hőcserélőbe bejuttatható, „de meghatározott esetekben még örökségvédelmi bejelentési eljárást sem kell lefolytatni” – áll a társadalmi egyeztetésre kiírt dokumentumban.

[FATÁJ kiegészítés: 1445/2022. (IX. 19.) Korm. határozat a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről / 1596/2022. (XII. 1.) Korm. határozat a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről szóló 1445/2022. (IX. 19.) Korm. határozatban szereplő kazánok telepítéséhez, üzemeltetéséhez, valamint a barnaszén-támogatási programhoz kapcsolódó többletkiadások finanszírozásáról]

Palkovics egyébként tavaly azt mondta, hogy 1400 intézményt azonosítottak, ahol felmerülhet a konténerkazánok alkalmazása. De egyelőre 400 ilyen eszközt rendeltek meg, ráadásul azokat 2023 februárjáig kellett volna felszerelni.

Küldtünk kérdést a Klebelsberg Központnak, hogy a helyére került-e az összes tervezett kazán. Válaszukban arról tájékoztatták lapunkat, hogy a kérdésünkben szereplő kazánokat a kormány szélesebb körben, nemcsak oktatási, hanem szociális intézményeknek is biztosította. Tankerületi iskolákba eddig 75 darab érkezett meg, további  59 esetben a helyszín előkészítése folyamatban van.

forrás: Magyar Közlöny, mfor.hu


Előző cikk

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Következő cikk

Kalákában épülő szalmabálaház



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések