FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország önellátó a fapelletből

A fapelletet Németországban olyan fűrészüzemek maradékaiból (fűrészporából) állítják elő, amelyek fenntartható módon kezelt erdőkből származó fát dolgoznak fel. Hazánkban mindig is több pelletet állítottak elő, mint amennyit elfogyasztottak. A német széntüzelésű erőművekben továbbra sem fognak pelletet használni – hangsúlyozza a DEPV.

A Német Energiafa- és Pelletipari Szövetség (DEPV) ezt világossá teszi, és erre számos, a szövetség szerint tendenciózus és felületesen kutatott médiabeszámolót, különösen a közszolgálati műsor-szolgáltatásban megjelenő híreket vesz alapul.

A DEPV cáfolja a médiában megjelent híreket, amelyek szerint a Németországban értékesített fapellet nem fenntartható forrásokból származik.

A pelletért nem vágnak ki fákat

“A fapellet előállítása ebben az országban egyszerűen működik: a fűrészüzemek a fenntarthatóan kezelt hazai erdőkből származó fát dolgozzák fel. A vágási folyamat során a törzs 40%-a fűrészpor és faforgács formájában gyűlik össze, amelyet kis energiafelhasználással pelletként préselnek, ezzel kiváltva a fosszilis tüzelőanyagokat” – magyarázza Martin Bentele, a DEPV ügyvezető igazgatója.

A több mint 50 németországi pelletgyár nyersanyagának 90 %-át a fűrészüzemekből származó maradékanyagok adják. A többi olyan gyenge minőségű fából származik, amelyet nem lehet feldolgozni a fűrészüzemben. A pellet előállítása érdekében nem vágnak ki fákat, mivel az építési faanyagot sokkal jobb áron lehet értékesíteni.

Több pelletet exportáltak, mint importáltak

A fa nagyfokú hozzáférhetősége miatt Németországban mindig is több pelletet állítottak elő, mint amennyit itthon elfogyasztottak. Ez 2021-ben több mint 3,3 millió tonnát tett ki, ami Európában az első helyet jelenti. Ennek mintegy 20 %-át exportálták.

A pelletet is – a fűrészfához és sok más mindennapi fogyasztási cikkhez hasonlóan – nagyrészt a szomszédos országokból importálják Németországba. A mérleg ezért évek óta egyértelmű külkereskedelmi többletet mutat. A különböző médiajelentésekben kritizált országok nem szállítanak jelentős mennyiségű pelletet Németországba: ez vonatkozik Romániára és Észtországra, valamint az USA-ra és Kanadára.

Nem megfelelő kutatás

Nagy-Britanniával, Dániával vagy Hollandiával ellentétben Németországban a pellet nem a szén helyettesítésére szolgáló erőművekbe kerül. “Németországban a pelletet teljes egészében a kisüzemi fűtési piacon használják modern, hatékony és alacsony kibocsátású központi fűtési rendszerekben vagy fatüzelésű kályhákban, a fosszilis tüzelőanyagok és a tűzifa helyettesítésére” – magyarázta a DEPV ügyvezető igazgatója, az erdészeti diplomával rendelkező Martin Bentele.

A szakértő arra kéri, hogy a más országok erdőgazdálkodásának és pelletfelhasználásának kritikáját ne vigyék át Németországra, és ne állítsanak fel hamis összefüggéseket, ahogyan az a közelmúltban különösen a közszolgálati műsorszolgáltató adásaiban történt.

Sok esetben nem végeztek kutatást a piacok és a jogi keretfeltételek sajátosságairól. Ennek alapján nem lehetséges differenciált és komoly jelentéstétel.

Német Pellet Intézet e. V. (DEPI) árstatisztikája

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

BioRegions Nyílt Innovációs Kihívása

Következő cikk

Falopások Németországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések