FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

400 konténeres kazán

400 konténeres kazánt szerezne be a kormány októbertől a fűtési szezon végéig, hogy csökkentsék a középületek gázfelhasználását. A technológiai és ipari miniszter az atv.hu-nak azt mondta, a konténer-kazánok pelletet és biomasszát égetnek, és az előnyük, hogy hamar telepíthetők.

Palkovics László

Az ATV Híradónak nyilatkozó szakemberek szerint: ez olcsóbb, mint a gáz, de problémát jelenthet, hogy a működtetéséhez fűtő-kazánkezelő végzettség szükséges. Az ATV Híradó riportja.

Daruval emelik a helyére azt a konténert, amelybe a szakemberek egy alternatív fűtési rendszert telepítenek. Július végén utasította a kormány a tankerületeket, hogy mérjék fel a fatüzelésre való átállás lehetőségét.

Most az is kiderült, hogy 400 ilyen konténeres kazánt szerezne be a kormány októbertől a fűtési szezon végéig, hogy csökkentsék a középületek gázfelhasználását. A fém szerkezetbe előre be van építve a kazán, a gépészet és a tüzelőanyag tároló is. Becslések szerint egy-egy konténer (beszerzése és) telepítése 30-40 millió forintos költséggel jár.

Ausztriában és Németországban bevett gyakorlat a konténeres kazán. Itthon azonban erre mindezidáig nem volt nagy igény, mesélte a tüzeléstechnikai szakember. Az atv.hu-nak Palkovics László elmondta, jelenleg is zajlik az eszközök beszerzése külföldről, de itthon is gyártanak ilyen kazánokat.
Pokol Ákos, D-Kazán Tüzeléstechnikai Kft. szakmai vezetője arról beszélt: „Nálunk 15 hét egy ilyen konténeres fűtőmű megépítése. Természetesen többet tudnak megépíteni párhuzamosan. Ha csak önmagában kazánra van szükség, akkor 8 hét. Tudnak gyártani, van ilyen, az éves kapacitás 80 darab. Kazánból maximum 700 darabot tudnak legyártani egy évben.”

Hozzávetőlegesen egy iskola felfűtéséhez szükséges konténeres kazán telepítése 30-40 millió forintba kerül, ami a szakemberek szerint még mindig olcsóbb mintha a teljes fűtési rendszerét kellene átalakítani. Ráadásul van egy másik előnye is.

A technológiai és ipari miniszter elmondta: a konténer kazánok biomasszát és pelletet égetnek majd. Utóbbinak az ára megduplázódott az elmúlt időszakban, de az épületgépészettel foglalkozó szaklap kiadóvezetője szerint még így is olcsóbb mint a gáz.

„Körülbelül olyan 300 forintért tudok egy kiló pelletet venni és összehasonlítva körülbelül így egy jó rendszernél körülbelül 2 kilogramm pelletet lehet összehasonlítani fűtőértékben egy köbméter gázéval” – fogalmazott Szilágyi László, a VGFHKL Szaklap kiadóvezetője.

Jelen árak szerint fapellettel nagyjából 60-62 forintból állítható elő egy kilowattóra hő, faaprítékkal körülbelül 16 forintra jön ki ugyanez. Ha azt tekintjük piaci árnak, hogy egyes önkormányzatok 1600 forintos vagy még ennél is drágább ajánlatot kaptak egy köbméter földgáz beszerzésére, akkor földgázzal körülbelül 160 forintért tudunk előállítani egy kWh hőenergiát – vagyis jelen állás szerint vastagon megéri átváltani pellet- vagy faapríték-tüzelésre. Persze ez csupán a tüzelőanyag árára vetített számítás, nem tartalmazza a hőközpontok és a kazánok beszerzését, telepítését és az üzemeltetésük költségét.

A szakemberek szerint a berendezés működtetése nem bonyolult, de napi szinten van feladat vele és hivatalosan fűtő kazánkezelő végzettség is kell hozzá. Az innovációs tárcánál hiába érdeklődött az ATV Híradó a beszerzés részleteiről, nem válaszoltak megkeresésükre.

forrás: atv.hu 09-15

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Meddig növelhető a fakitermelés?

Következő cikk

Tűzifa árkorlátozás Romániában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések