FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lombos fűrészáru-piac

Az EOS éves jelentésében szereplő, Romániára vonatkozó piaci kimutatás szerint az ország 2022. évi (kemény)lombos fűrészáru termelése 1,45 millió köbméter volt, 15%-kal kevesebb, mint az előző évben. A csökkenés ellenére Románia tavaly is Európa legnagyobb lombos fűrészáru-termelője maradt.

Románia fűrészelt lombosfa exportja 12%-kal 451.000 köbméterre csökkent 2022-ben, ebből 331.000 köbméter bükk (-19%), 74.000 köbméter tölgy (+10%) és 45.000 köbmétert tesznek ki az egyéb fafajok (+29%). Az export drámaian visszaesett a két fő célországba: Kínába (-32%-kal 171.000 köbméterre) és Egyiptomba (-18%-kal 92.000 köbméterre).

A piacelemző dokumentáció megjegyzi, hogy “a 2022-es év Románia számára az energiaválság, az ukrajnai háború és a világjárvány idején bekövetkezett egyes fennakadások miatt különleges kihívásokkal teli év volt mind az erőforrások, mind a fa és a faalapú termékek előállítása és értékesítése terén”.

Romániában a kínálati oldal korlátai olyan mértékűek voltak, hogy a csökkenő kereslet ellenére mind a belföldi piacon, mind az exportra irányuló kereslet ellenére a kereskedelmi láncban a legtöbb vállalatnál alacsonyak a készletek, ami hosszabb szállítási határidőket eredményez a termékek szállításában, és a piaci nyilatkozat szerint “bizonytalanságot okoz a szerződések teljesíthetőségét illetően”.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EOS/OES

Előző cikk

Fegyverszekrény tölgyfából, feketediófából

Következő cikk

STIHL - vigyázzatok a csalókkal!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések