FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria faipara stabil

Az osztrák faipar pozitív számokról számolhat be az elmúlt 2022-es évről. “Közel 1300 tagvállalatunk és mintegy 28 000 alkalmazottjuk 2022-ben 11,45 milliárd euró értékben értékesített árut, ami 13 százalékos növekedést jelent. A külkereskedelem is közel 1,8 milliárd eurós többletet mutat, 11 százalékkal többet, mint 2021-ben” – mondta Herbert Jöbstl, az Osztrák Faipari Szövetség elnöke.

“Az ukrajnai háború és a magas infláció ellenére a 2022-es üzleti számaink még mindig jók. Az Ausztriából származó fatermékek elismertek és keresettek Európában és világszerte. Nemzetközi sikereink biztosítják a munkahelyeket és a vásárlóerőt Ausztriában” – mondja Jöbstl.

Ezzel szemben a jelenlegi üzleti helyzet megítélésében kevés az optimizmus. “2022 közepe óta jelentős keresletcsökkenést tapasztalunk, különösen az építőipar, mint legnagyobb vásárló részéről. Sem a hazai építőipar, sem a tengerentúli piacok részéről nincs tavaszi élénkülés az idén” – tájékoztat Dr. Erlfried Taurer, az Osztrák Faipari Szövetség elnökhelyettese. A gyenge rendelésállomány miatt a vállalatoknak továbbra is csökkenteniük kell a termelési kapacitásokat, mert az energia-, logisztikai, nyersanyag- és személyi költségek továbbra is magas szinten vannak és emelkednek. Hosszú távon Taurer optimista: “A fa sikertörténete még mindig tart. Megújuló nyersanyagot használunk, amely sokoldalúan felhasználható, többször felhasználható és szén-dioxidot tárol. Ez kiváló helyzetbe hoz minket a jövőre nézve.”

Villámrehabilitáció (épületfelújítás) a válságok ellen

A faipar a lassuló építőipari tevékenységgel szemben anticiklikus beruházási ösztönzők mellett érvel. “Az építőipar fontos az általános gazdaság és a foglalkoztatás szempontjából. Ráadásul a kevesebb lakásépítés megfelel a növekvő népességnek. Itt szociális kérdésről is szó van” – hangsúlyozza Dr. Andreas Ludwig, az Osztrák Faipari Szövetség elnökhelyettese, majd így folytatja: “Az energia-, klíma- és gazdasági válságra való tekintettel azt javasoljuk, hogy a válságok ellen a megfizethető és energiahatékony lakásépítésbe való beruházásokkal lépjünk fel, beleértve az új építéseket, a felújításokat és az épületbővítéseket.” Az éves felújítási ráta hosszú ideje 1,5 százalékon stagnál, és a 3 százalékos politikai célt messze nem sikerült elérni. A lakóépületek mintegy 70 százaléka Ausztriában 1990 előtt épült, többségük az 1970-es években. “Ezért egy felújítási turbót szorgalmazunk a szükséges eszközökkel, mint például a támogatások, a könnyen megvalósítható lakáskoncepciók, például a moduláris építés, a tulajdonosok érthető tanácsadása és a jogi akadályok lebontása. A fa mint klímabarát építőanyag ehhez kiemelkedően hozzájárulhat. Így saját nyersanyagainkat felhasználva erősíthetjük a regionális értékláncokat, a gazdaságot, a munkahelyeket és az éghajlatvédelmet” – hangsúlyozza Ludwig.

Ne korlátozzák a fahulladék másodlagos nyersanyagként való felhasználását

A fa többször is újrafelhasználható és újrahasznosítható. Ez jót tesz az erőforrás-hatékonyságnak és meghosszabbítja a szén-dioxid tárolását. Ezért annál is bosszantóbb, hogy a hulladékfa a hulladékgazdálkodási törvény hatálya alá tartozik, és így 2023 januárjától kötelező a vasúti szállítás. “Nos, a vasút kétségtelenül környezetbarát szállítási mód, de sajnos nem versenyképes a teherautókkal szemben. A vasúti szállításra vonatkozó kötelezettség növeli a szállítási költségeinket, egyes esetekben a duplájára, és új bürokratikus akadályokhoz vezet” – kritizálja Erlfried Tauer. Ráadásul a körforgásos gazdaság versenyképessége is gyengül. “A hulladékfa felhasználása egyre kevésbé vonzó, és a vállalatok egyre inkább friss fát használnak. A hulladékfának mint a körforgásos gazdaság és a biogazdaság fontos építőelemének erőforrás-barát felhasználását a meglévő jogi keretrendszer masszívan akadályozza. A fahulladék nem hulladék, hanem értékes nyersanyag, ezért a vasúti szállítást nem szabad kötelezővé tenni” – hangsúlyozza Taurer.

Az Erdészeti Alap sikertörténetének folytatása

Az Erdészeti Alapot a szövetségi kormány 2020-ban kezdeményezte a 2018-as és 2019-es hatalmas mennyiségű károsodott faanyagra adott válaszként. “A teljes faipari értéklánc nagyfokú elkötelezettségével az Erdészeti Alap sikertörténet. Ezért támogatjuk az Erdészeti Alap 2025 utáni meghosszabbítását. Egyrészt az éghajlatváltozás még nagyon sokáig foglalkoztatni fog minket, és az erdőtulajdonosoknak támogatásra lesz szükségük. Másrészt az Erdészeti Alap ösztönzőket biztosít a fa szélesebb körű felhasználásához, mint éghajlatvédő eszközhöz. Az Erdészeti Alap válságkezelő eszközből a jövőre vonatkozó beruházási csomaggá fejlődött” – hangsúlyozza Andreas Ludwig.

Egy jobb Green Dealért

Az európai Green Deal célja, hogy Európa legyen az első klímasemleges kontinens. A faipar szempontjából a Green Deal a helyes célokat követi, és az erdészet és a faipar nagyban hozzájárulhatna e célok eléréséhez. “Sajnos az EU részéről az erdőgazdálkodással kapcsolatos egyes politikai impulzusok a fenntartható és megújuló nyersanyag, a fa felhasználásának korlátozásához vezetnek” – sajnálja Herbert Jöbstl. Vagy arról lenne szó, hogy nagy erdőterületeket még szigorúbb jogi védelem alá helyeznének és korlátoznák az erdőgazdálkodást, vagy arról, hogy a szén-dioxid-felhalmozódást az erdőben erőltetnék. Az osztrák faipar egy jobb Green Deal mellett van. Jöbstl elnök: “Az erdőket fenntartható módon kell kezelni ahhoz, hogy klímabarát, életképes és folyamatosan növekvő erdő legyen.” Ráadásul az európai erdőkből származó fa felhasználásával elkerülhető a CO2-kibocsátás. A faépítés elterjedése az építőiparban és az anyag széles körű használata alternatívát kínál a fosszilis nyersanyagokkal és a CO2-intenzív anyagokkal és termékekkel szemben. “Míg a kitermelt fa szénje egy faépületben megkötve marad, addig az erdőben egy fiatal fa nő vissza, amely ismét CO2-t köt le. Így egy második erdőt hozunk létre, amely védi az éghajlatot és munkahelyeket biztosít. A fahasználat és az aktív erdőgazdálkodás erőteljes karok az éghajlatváltozás ellen” – hangsúlyozza Jöbstl.

Az Osztrák Faipari Szövetség hét uniós tagállam faipari szövetségeivel együtt (köztük Magyarországról a FAGOSZ) közös állásfoglalásban követeli az EU erdészeti politikájának korrekcióját. “Európában megvan a fanyersanyag feldolgozási kompetencia a fenntartható és éghajlatbarát biogazdasághoz. Olyan zöld megállapodásra van szükség, amely garantálja a megbízható és gazdaságos nyersanyag-ellátottságot” – zárta Jöbstl.


Az Osztrák Faipari Szövetség aktuális ágazati jelentése bemutatja a szövetség tevékenységét. Tudjon meg többet a Nyersanyagok, Európa, Kutatás és szabványosítás, Munkajog, Környezetvédelem és energia, Fenntarthatóság és kommunikáció kompetenciaterületeink munkájáról.

Továbbá aktuális adatokat és információkat talál a fűrészipar, a faépítőipar, a lemezipar, a bútoripar és a síipar, valamint egyéb ágazatainkról.

Végül pedig a proHolz Austria, a Holztechnikum Kuchl, az FHP – Forest, Wood, Paper, a PEFC és a Holzforschung Austria (HFA) partnerszervezeteink is beszámolnak.

A proHolz Austria aktuális célkitűzései:
“2022/23-ban a következő, az imázsépítésre és a tudásátadásra (fával való építés) irányuló kiemelt projektek megvalósítása várható.
Tájékoztató kampány: A fa zseniális – Használd a fát, védd az éghajlatot!
A fenntarthatóan kezelt erdők biztosítják a megújuló és éghajlatbarát faanyag nyersanyagot. A faanyag a véges és az éghajlatra káros nyersanyagokat helyettesíti. A proHolz kampány plakátokat készít és tesz közzé, weboldalain és a közösségi médiában, hogy bemutassa, hogy az erdők és a faanyagok hogyan járulnak hozzá a klímavédelemhez.

Ifjúsági kampány: A fa szép – Munkám a faiparban
A faipar stabil munkahelyet biztosít egy élvonalbeli, előremutató iparágban. A 2023-ban induló új proHolz ifjúsági kampány rövid, meglepő TikTok-stílusú videókkal tájékoztatja a fiatalokat a faiparról.

Szakértői tanácsadás a faépítésről – Network Austria
Ausztria 2023 eleje óta ingyenes és pártatlan szakmai tanácsadást kínál a nagyméretű, többszintes faépítészet bevezetésének és elterjedésének ösztönzésére.

Webináriumok és kirándulások – több tudás a faépítésről
A proHolz webináriumok ismereteket nyújtanak a korszerű faépítés hatékony alkalmazásáról. A proHolz kirándulások a faépítésben alkalmazott pontos eljárásokra világítanak rá.

proHolz Alapítványi Tanszék – Tervezés és faépítés
A sikeres faépítés előfeltétele az anyagnak megfelelő tervezés. A Bécsi Műszaki Egyetemen 2023 őszétől a proHolz Alapítványi Tanszék gondoskodik arról, hogy az építészmérnöki alap- és mesterképzésben az ehhez szükséges szaktudás kialakuljon.

Nemzetközi verseny proHolz Student Trophy – woodencity
A proHolz Student Trophy 24. versenyének középpontjában ismét a városi építészet áll, válaszul az előző 5 verseny sikerére. A nemzetközi diákokat arra kérik fel, hogy Bécsben meglévő épületeket egészítsenek ki és fejlesszenek tovább fával.

Zuschnitt szaklap – 90 x olvasnivaló
Az előfizetők körében nemrégiben végzett felmérés szerint a Zuschnitt kiadványt szakmai szaklapként és referenciaforrásként egyaránt komolyan elismerték, magasra értékelték. 2023 végén jelenik meg a 90. szám

Woodpassage installáció – a fától a házig
A négy fából készült kapuból álló pompás kiállítás jelenleg is járja a D-A-CH (Németország, Ausztria, Svájc) régiót, és a szabad tereket kihasználva mutatja be a faépítés erőforrás- és klímavédelmi lehetőségeit.”

Az ágazati jelentés letöltése (60 oldal pdf, német/angol)

szerk/ford: Tóth János, forrás: holzindustrie.at

Előző cikk

Porrobbanás a wismari OSB-gyárban

Következő cikk

Tamedia - 7 szintes faépület



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések