FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német faipar: +10,5% növekedés

A német faiparban az általános gazdasági megatrendek 2022-ben kétszámjegyű forgalomnövekedést biztosítottak. Tavaly az ágazat forgalma 2021-hez képest összesen 10,5 százalékkal, 45,1 milliárd euróra nőtt – jelentette a Német Faipari (Fő)Szövetség (HDH) a szövetségi statisztikai hivatal adatai alapján. A forgalomnövekedést átlagon felüli költségnövekedés kísérte, különösen az energia és a nyersanyagok terén.

Németországban a fafeldolgozó ágazatok közül belül a legnagyobb szegmens a bútoripar, amelynek forgalma 6,9 százalékkal 18,8 milliárd euróra nőtt 2022-ben az előző évhez képest. Iparági információk szerint itt döntő szerepet játszottak a megnövekedett anyag- és energiaköltségek miatt szükségessé vált árkorrekciók. Az ukrajnai háború nyomán megemelkedett áram- és gázárak más iparágak beszerzési és termelési költségeire is hatással voltak.

Németország: a fafeldolgozó ágazatok forgalma 2022-ben szegmensenként

A fűrészüzemek a bútoripar után a német faipar második legnagyobb forgalmi tételét adják. A fűrészipari termékek értékesítése 2022-ben 18,1 százalékkal 8,8 milliárd euróra nőtt az előző évhez képest. Ennek az iparágnak 2022-ben a közelmúltban emelkedő nyersanyagköltségekkel kellett megküzdenie.

A faipar építőiparhoz kapcsolódó ágazata szintén kétszámjegyű növekedést ért el. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (DESTATIS) 2021-hez képest 12,5 százalékos, 8,0 milliárd euróra történő növekedést regisztrált a faalapú építési termékek értékesítésében. A költségekkel kapcsolatos tendenciák mellett az építőipar jó gazdasági helyzete is fontos tényező volt ebben a fejlődésben.

Az összességében pozitív forgalomfejlődés hátterében új munkahelyek jöttek létre a faiparban. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalatok száma 2022-ben 0,3 százalékkal 927-re nőtt az előző évhez képest. Ugyanakkor a foglalkoztatottak száma 0,8 százalékkal több mint 155 ezer főre emelkedett az előző évhez képest.

“A számok azt mutatják: A faipar a fűrészüzemektől az építőiparon át a belsőépítészetig fenntartható termékeivel a munkahelyteremtés és az értékteremtés fontos pillére Németországban. A rendkívül nehéz piaci környezet ellenére az iparágnak sikerült szakképzett munkaerőt vonzania és új munkahelyeket teremtenie” – magyarázza Denny Ohnesorge, a HDH vezérigazgatója.

A HDH-ról

A Német Faipari (Fő)Szövetség (HDH) a faipar gazdasági, politikai és műszaki érdekeit képviseli. A spektrum a fa anyagának teljes értékláncát lefedi: a fűrészipartól, az ipari fafeldolgozáson és a bútoriparon át a fával való építésig és a fa csomagolóiparig. Az összes képviselt érdekcsoportot a természetes és sokszínű fa iránti elkötelezettség köti össze.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német faipari szövetség erősödik

Következő cikk

Lakhatási viszonyaink 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések