FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa piac Németországban

A tűzifa Németországban jelentősen többe kerül, mint tavaly. Míg a fűrészáru árai éppen most zuhantak le, a tűzifa árai továbbra is nagyon magas szinten tartják magukat.

Jelenleg a keménylombos tűzifa körülbelül 30 %-kal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. A fenyő tűzifa ára, amely iránt valójában kisebb a kereslet, 45 %-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Legalábbis ezt mutatják a Szövetségi Statisztikai Hivatal által júniusra vonatkozóan rögzített tűzifaárak.

Tűzifa árindex – keménylombos faanyag

A straubingi Technológiai és Promóciós Központ (TFZ) a száraz bükkfa köbméterenkénti árát 152 euróban határozta meg július hónapra, ami nagyjából ugyanolyan magas szint, mint az év elején.

A helyi erdőből történő közvetlen felvásárlás esetén az áremelkedés kisebb volt, az árak pedig alacsonyabbak, állítja az Industrieverband Haus-, Heiz- und Küchentechnik e.V. (HKI) az erdészeti hivataloknál végzett felmérés alapján.

A HKI felmérései szerint az erdészeti hivataloknál egy köbméter tűzifa ára 35 és 58 euró között mozog. Itt az erdészeti hivatalnokok az erdei út mentén kijelölt rönköket, úgynevezett “poltereket” osztanak ki az öngyűjtőnek.

A közvetlen vásárlás olcsóbbá teszi a tűzifát

A fenyő tűzifa esetében, amelyre valójában kisebb a kereslet, az árak 45 %-kal is magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Tűzifa árindex – fenyő faanyag

Az országos átlagár egy köbméterért most 48 euró, és a nagy kereslet ellenére “csak” 20 százalékkal magasabb, mint a korábbi években.

Ez azt jelenti, hogy a közvetlenül az erdőből vásárolt tűzifa ára kevésbé emelkedett, mint amikor a kályha- és kandallótulajdonosok fakereskedőktől vásárolják az árut – mutatják a szövetségi statisztikai hivatal és a TFZ adatai.

A HKI országszerte 30 állami erdészeti hivatalt kérdezett meg az ármeghatározáshoz. Összességében azonban a fogyasztó számára rendkívül nehéz összehasonlítani a piacon lévő egyes faanyag ajánlatokat. Ez a különböző mértékegységekkel kezdődik, és az eltérő szállítási és feldolgozási feltételekkel végződik.

Mindenesetre a rönkfaárak az utóbbi időben nagyon magas szinten stabilak.

A fa, a fűtőolaj, a pellet és a faapríték tüzelőanyag-költségei

A legfontosabb tüzelőanyagok – köztük a fa – fajlagos tüzelőanyagköltségei jelenleg nagyon közel vannak egymáshoz, a rönk esetében 9,9 ct/kWh, a pellet esetében 8,6 ct/kWh, a fűtőolaj esetében 9,4 ct/kWh – írja a TFZ. A TFZ szerint a faapríték 3,4 ct/kWh (35 %-os víztartalom) és 4,8 ct/kWh (20 %-os víztartalom) árával még mindig jelentősen olcsóbb, mint az összes többi vizsgált tüzelőanyag.

A HKI egy másik fontos szempontot is figyelembe vett az árfelmérés során, mégpedig a minőséget. “A környezetvédelmi egyesületek és a politikusok egyre növekvő követelései miatt, hogy a fát ne hőtermelésre, hanem kizárólag építési faanyag és bútorgyártásra használják, idén először a minőségre is rákérdeztünk” – mondja Frank Kienle, a HKI ügyvezető igazgatója.

“Mindenhol egyértelmű választ kaptunk: a tűzifa általában nem fűrészelhető fa.”

Energetikai faanyag

A HKI szerint egy köbméter száraz keményfa fűtőértéke körülbelül 200 liter fűtőolaj fűtőértékének felel meg. Ahhoz, hogy a fa környezetbarát módon égjen, a nedvességtartalom nem haladhatja meg a 20 százalékot. A friss rönk esetében a magas víztartalom nem teljes égéshez, erős füstfejlődéshez és magas károsanyag-kibocsátáshoz vezet.

Csak megfelelő, jól szellőző és száraz helyen történő tárolás után éri el a fa az optimális nedvességet, és használható tüzelőanyagként. Ez ellenőrizhető a barkácsáruházakban kapható nedvességmérővel. Ezen kívül a kéményseprők és a tűzifa-kereskedők is tudnak tanácsot adni ebben a témában.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis.de

Előző cikk

Német fapiac zsugorodik

Következő cikk

Planet Expo 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések