FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajnai háború fapiaci hatásai

Sokat tudunk már az éghajlatról és a szúbogarakról, mint a fakitermelést befolyásoló tényezőkről, de tavaly a globális politika is bekerült a képbe.

A tűzifa 2022-ben drágává vált, mégis úgy vitték, mint a cukrot. Az év végén már nehezen lehetett kapni. Ezt a fejleményt az ukrajnai háború és az ebből fakadó szankciók váltották ki az energiaszektorban. Akinek volt fatüzelésű kályhája, igyekezett elegendő tüzelőanyagot felhalmozni. Így 2022-ben mintegy 15 %-kal több energiafát adtak el, mint az előző évben.

A bajor állami erdő- és erdészeti intézet (LWF) fakitermelési felmérése szerint 2022-re a magánerdőkben 13,76 millió m3, a társasági erdőkben pedig 1,65 millió m3 faanyagmennyiséget mutatott ki. Az előző évhez képest a kivágási volumen így a magánerdőkben 4%-kal, a társasági erdőkben pedig 20%-kal nőtt. Az állami erdőkben (beleértve a nemzeti parkokat is) 5,4 millió m3 fakitermelési mennyiséget jelentettek. Az ottani fakitermelés így 25%-kal magasabb volt, mint 2021-ben. A szövetségi erdőkben mintegy 90 000 m3-t használtak fel, ami 8%-os csökkenésnek felel meg. A 20,89 millió m3-es teljes fakitermelés 10 %-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az energiaellátás időnként feszült

A fakitermelési felmérésben 597 magán- és 521 vállalati erdőgazdaság vett részt. A törvényes fakitermelési statisztikával összhangban a felmérésben négy fafajcsoportot különböztetünk meg: Lucfenyő csoport (lucfenyő, Douglas fenyő), Fenyő csoport (erdei fenyő, vörösfenyő), Tölgy csoport (kocsányos, kocsánytalan, vörös tölgy), Bükk csoport (bükk és minden más keményfafaj).

Ezeken a csoportokon belül a famennyiséget kéreg nélküli, kitermelt köbméterben (Efm o.R.) mérik, rönk, ipari fa és energiafa (rönk és faapríték) szerint.

Fapiac: az energiafa drága, az építési fa válságban van

Ukrajna orosz megszállása jelentős hatással volt az egész energiapiacra: az év folyamán minden energiahordozó drágult, egyes esetekben jelentősen. Sokáig nem volt egyértelmű, hogy az ország energiaellátása biztosítható lesz-e a 2022/2023-as tél egészére. Akiknek volt lehetőségük fatüzelésre, igyekeztek minél gyorsabban feltölteni a tüzelőanyag-készleteiket.

A faapríték jelentősen drágult

A kereslet erőteljes növekedése a korlátozott kínálat mellett a tűzifa árának jelentős emelkedéséhez vezetett országszerte. A csúcson a lombosfa ára három-négyszeresére, 400 euró fölé emelkedett. Ennek ellenére a tűzifa az év végére sok helyen gyakorlatilag elfogyott. A faapríték ára is jelentősen emelkedett.

Miközben az energiafa piaca virágzott, az év utolsó negyedévében már sötét felhők gyülekeztek a horizonton a hazai építőipar számára. A drágább építési hitelek és a jelentősen megemelkedett építőanyagárak az építési pályázatok csökkenéséhez vezettek. Ez a faipari ágazatot is érintette: A Szövetségi Statisztikai Hivatal a tavalyi év azonos hónapjához képest 16%-os csökkenést jelentett a fűrészelt fenyőfa árának decemberi csökkenéséről. A fenyőrönkök árcsökkenése az év folyamán hasonlóan alakult. A lombosfa rönk esetében viszont végig nagyon jó árakat fizettek, és a kereslet folyamatosan magas volt.

Az erdővédelem szempontjából a 2022-es év három, gyorsan egymás után következő téli viharral kezdődött. Ezek túlnyomórészt egyszeri és fészekszerű kidőléseket okoztak. A legnagyobb kár Észak-Bajorországban keletkezett. Június elején a zivatarok egyes régiókban további fakárokat okoztak.

A károsodott fa tökéletes táptalaj a kéregbogarak (betűzőszú) számára

A kéregbogár-veszély 2022-ben is magas volt a magas kiinduló állomány miatt. Különösen a viharok miatt megrongálódott, fel nem dolgozott vagy túl későn feldolgozott faanyag tökéletes táptalajt nyújtott a májustól rajzó bogaraknak. Az év további részében a szomszédos állományok állandó fertőzöttsége volt a következmény. A forró és száraz július meggyengítette a fákat, és lerövidítette a rovarok szaporodási ciklusát. Ennek eredményeként a nyár végén a bogarak harmadik nemzedéke jött létre. A korábbi évekhez hasonlóan az észak-bajorországi területeket különösen sújtották a kéregbogarak. De az ország keleti részein is fokozott volt a fertőzés. Az összes nem tervezett fakivágás 2022-ben 13%-kal magasabb volt, mint 2021-ben, és az év végén az összes fakivágás 34%-át tette ki.

Az LWF az Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Erdészeti Államtitkárság megbízásából végzi ezt a felmérést. E célból az erdőtulajdonosok szövetségével és a gazdák szövetségével egyeztetve kérdőívek segítségével felmérési eljárást dolgoztak ki. A más szövetségi államokban végzett felméréshez képest alapvető különbség, hogy Bajorországban a részvétel kizárólag önkéntes. A résztvevők köre a kis magánerdő-tulajdonosoktól a nagy magán erdőgazdaságokig és az önkormányzatokig terjed. Az összegyűjtött adatokat anonim módon kezelik, harmadik fél számára nem hozzáférhetőek, és nem használják fel más célokra. Végül a szövetségi mezőgazdasági jelentésben teszik közzé őket.

szerk/ford: Tóth János, forrás ForstPraxis.de

Előző cikk

Bútorgyári beruházás Mezőberényben

Következő cikk

Lengyel faipar vészjelzése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések