FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa és fatermék külforgalom 2015-2022.

A HS 44 Fa és fatermék, faszén áruosztály külforgalmát mutatja be ez a cikk. Értékben mérve sok időn át export többletünk volt, de ez 2019-cel kezdődően a múlté, azóta az importunk meghaladja az exportot, amiben jelentős szerepe volt a fűrészáru importnak.

A nyitókép millió Ft-ban, alább pedig ezer Euróban látható, hogy fa és fatermék külforgalmunk értéke 2018-ban volt egyensúlyban, ez az év volt a forduló pont az import többlet irányába.

Nézzük a részleteket a 21 áru alosztály szintjén Ft-ban és Euróban.

Először az export Ft-ban és Euróban, halmozott grafikonokkal.

Szintén az export Ft-ban és Euróban, de az egyes árucsoportok súlya jobban látható a halmozatlan grafikonokkal. A legnagyobb tétel a 4418-as Ács és épületasztalos termékek (ebben van a parketta is), amit a 4410 Forgácslemez, a 4407 Fűrészáru és a 4411 Rostlemez követ. A nagy tételekhez tartozik még a 4403 Gömbfa, a 4415 Fa csomagolóanyag és a 4412 Rétegeltlemez is. (A gömbfa szó helyett jobb lenne a hengeresfa, de sajnos a vámtarifa az előbbit alkalmazza.)

Az import Ft-ban és Euróban, halmozott grafikonokkal az alábbiakat mutatja.

Az import Ft-ban és Euróban, s az egyes árucsoportok súlya jobban látható a halmozatlan grafikonokkal.

Importban pedig a 4407 Fűrészáru a legnagyobb, egyben jelentős növekedést mutatott tétel. Az utána lévő nagyobbak: 4418 Ács és épületasztalos termékek, 4410 Forgácslemez, 4411 Rostlemez, 4415 Fa csomagolóanyag és a 4412 Rétegeltlemez.

Egy-egy szakterület fontos részletkérdései ezen erősen aggregált grafikonokban nem láthatóak, ugyanakkor az erdőgazdálkodással, faiparral, fakereskedelemmel foglalkozók számára hasznos lehet ismerni e nagyságrendeket. Sőt, netán a leendő erdészek, fások oktatásával foglalkozók is hasznosíthatják ezen ismereteket.

Adatforrás: KSH Tájékoztatási adatbázis.
Adatok kigyűjtése, feldolgozása és bemutatása: Mőcsényi Miklós
(Akit érdekel: hogyan férhet ezen adatokhoz, szóljon és elmondom neki.)

Előző cikk

WeCare fenntarthatósági hetek

Következő cikk

A Soproni Egyetem akadémikusainak születésnapi köszöntése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések