FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Globális rétegelt-lemez ipar

Az Allied Market Research közzétett egy jelentést, melynek címe: Rétegelt lemez piac mérete, részesedése, versenyképesség és trendelemzés jelentés típusok (lombos, fenyő, egyéb), felhasználási területek (építőipar, ipar, bútor, egyéb) és végfelhasználók (lakóépületek, nem lakóépületek) szerint: Global Opportunity Analysis and Industry Forecast, 2023-2032.

A jelentés ára 5730 USD.

A jelentés szerint a rétegelt lemez globális piacának értéke 2022-ben 55 663,5 millió dollár volt (USD), és az előrejelzések szerint 2032-re eléri a 100 155,6 millió dollárt (USD).

A növekedés elsődleges meghatározói

A növekvő építőipar és infrastruktúra-ipar jelentősen hozzájárul a piac növekedéséhez. Ugyanakkor az olyan országok, mint az Egyesült Államok, Németország és más fejlődő országok új technológiák kifejlesztésére összpontosítanak a fapanel- és rétegelt lemeziparban, hogy az előrejelzési időszakban megőrizzék piaci részesedésüket. A tervezési rugalmasság, a szilárdság, a költséghatékonyság, a fenntarthatóság, a minőség állandósága és a könnyű kezelhetőség kombinációja teszi a rétegelt lemezt a bútorgyártók által preferált választássá, ami a rétegelt lemez iránti kereslet növekedéséhez vezet a bútor- és építőipari szegmensben.

A fenyő szegmens uralta a piacot 2022-ben, és az egyéb szegmens várhatóan jelentős CAGR-rel (összetett éves növekedési ráta) fog növekedni az előrejelzési időszak alatt.

Terméktípus szerint a piac lombos, fenyő és egyéb kategóriákba sorolható. A fenyő szegmens 2022-ben nagyobb piaci részesedéssel rendelkezett, a piaci bevétel több mint felét adta. A rétegelt lemez viszonylag költséghatékony a tömör fához képest, ami vonzó választássá teszi a lakossági projektekhez, különösen a költségvetés-tudatos fogyasztók számára. A fenyő különböző minőségekben és kivitelben kapható, lehetővé téve a testre-szabható formatervezést és esztétikát. A lakástulajdonosok és a belsőépítészek gyakran a rétegelt lemezt részesítik előnyben természetes famintás megjelenése miatt, amely melegséget és karaktert kölcsönöz a lakótereknek.

2022-ben a bútorszegmens uralta a piacot, és az egyéb szegmens várhatóan jelentős CAGR-rel fog növekedni az előrejelzési időszak alatt.

Alkalmazástól függően a rétegelt lemez piacát építőipari, ipari, bútoripari és egyéb kategóriákba sorolják. A bútorszegmens a piaci bevétel felét adja. A rétegelt lemez könnyű és könnyen kezelhető, ami leegyszerűsíti a beépítési folyamatot a vállalkozók és a barkácsolók számára egyaránt. Egységes szerkezete és méretstabilitása szintén hozzájárul a könnyű telepítéshez, és csökkenti az építés során keletkező pazarlást. A rétegelt lemez néhány más építőanyaghoz képest környezetileg fenntarthatóbbnak tekinthető. Számos rétegelt lemezgyártó a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatot követi, és alacsony illékony szerves vegyület (VOC) kibocsátású ragasztókat használ, így a környezettudatos fogyasztók számára előnyös választás.

A lakossági szegmens uralta a piacot 2022-ben. A nem lakossági szegmens várhatóan jelentősen fog növekedni az előrejelzési időszakban.

Végfelhasználó alapján a rétegelt lemez piaca lakossági és nem lakossági szegmensre oszlik. A lakossági szegmens a bevétel több mint felét tette ki a piaci részesedésnek 2022-ben. A rétegelt lemez sokoldalúan felhasználható anyag, amelyet az építőipar különböző területein használnak, beleértve a padlóburkolatot, a tetőfedést, a falakat és a bútorokat. A rétegelt lemez kiváló szilárdságot és tartósságot kínál más anyagokhoz, például a forgácslaphoz vagy a közepes sűrűségű farostlemezhez (MDF) képest. Ellenáll a szerkezeti terheknek, és stabilitást biztosít a lakóépületek vázának. A növekvő népesség és az urbanizáció miatt folyamatos az igény az új lakóépületek építésére és a felújítási projektekre.

Kína már most is a világ rétegelt lemeztermelésének 71%-át állítja elő – és több ezer megaméretű rétegelt lemezgyárat üzemeltet, köztük a Fujian Shenjian Bamboo and Wood Co., Ltd. vállalatot, amely a kínai Fujian tartományban található.

Ázsia és a csendes-óceáni térség uralta a piaci részesedést a bevételek tekintetében 2022-ben.

A rétegelt lemez piacot Észak-Amerikában, Európában, az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamint Latin-Amerikában és a MEA térségben elemezték. 2022-ben az ázsiai-csendes-óceáni térség a piaci részesedés felét tette ki, és várhatóan jelentős CAGR-rel fog növekedni az előrejelzési időszakban. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben Kína tartja a legnagyobb részesedést a rétegelt lemeziparban. Az ázsiai-csendes-óceáni térség rétegelt lemez piaca az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a Kínában, Japánban és Indiában folyó építőipari fejlesztéseknek köszönhetően. Az infrastruktúra fejlesztésére fordított növekvő kiadások például fellendítik a rétegelt lemez piacát az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

szerk/ford: Tóth János, forrás: GlobalWood 03-01

Előző cikk

Orosz faanyag az EU-ban

Következő cikk

Két új JYSK áruház nyílik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések