FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

HS 4407 Fűrészáru külforgalom 2015-2023.

2023-ban a fűrészáru export és import is is határozottan visszaesett az előző évhez képest mennyiségben és értékben is.

Az alábbi sok (36) grafikon megmutatja a folyamatok lényegét a fűrészáru termékcsoportban, aki pedig ennél mélyebben is kíváncsi a részletekre (pl.: relációk, havi adatok, stb), sőt egységárakat is szeretne számolni, ezt szabadon megteheti a KSH Tájékoztatási adatbázisa segítségével.

Fűrészáru importunkban hagyományosan a fenyő a meghatározóan nagy tétel. 2021-re a mennyiség enyhén, az érték viszont jelentősen nőtt, sőt 2022-re a mennyiségi csökkenés mellett az érték tovább nőtt, ami az e két év alatti jelentős áremelkedések következménye. 2023-ra padig mennyiségi és nem csekély értékcsökkenés is bekövetkezett.

Fűrészáru exportunkban ugyanakkor lombos fafajok jelentik a nagy részarányt. A 2021-2022. évi jelentős áremelkedések hatása ez esetben is megfigyelhető, s sajnos 2023. évi csökkenés is jól látható.

Mindkét irányban van trópusi fa külforgalmunk is, azonban ennek mennyisége és értéke oly csekély, hogy nem is látható a grafikonokban, pedig szerepel a mögöttes adatokban. Alábbi blokkban bemutatom a trópusi fa export-importot is, de annak fafajonkénti (nagyon sok kis tétel) részletezésével már nem foglalkozom.

Fenyő

Trópusi fa

Lombos (tehát mérsékelt égövi lombos)

Végül lássuk a fenyőn és a lomboson belüli fafajokat. Itt a halmozott ábrákat mutatom. Ha lenne rá érdeklődés persze a halmozatlan grafikonok is elkészíthetőek, persze 2017. évi kezdettel.

Fenyő. (2015-2016-ban a vámstatisztika a fenyőt még nem bontotta fafajokra, hanem a 440710 tarifaszám alatt egy tételben tartotta nyilván.) A 2023. évi import visszaesés elsősorban az erdeifenyőnél jelentkezett. Fenyő fűrészáru exportunk drasztikusan kevesebb, mint az import (közismert okokból). 2023. e téren is visszaesést hozott, de ez elsősorban a luc fafajt érintette.

Lombos. Import: Mennyiségben a tölgy a domináns, ugyanakkor e 9 év alatt behozatala kisebb zökkenőkkel, de folyamatosan csökkent. Értékben a csökkenés ugyanakkor kisebb mértékű, sőt 2022-ben kiugró a növekedés az árváltozások következtében. Export terén a tölgy, a bükk, a nyár és az egyéb lombosok a négy jelentős tétel. E fafajok eltérő értéke (egységára) persze jól látható a mennyiségi és érték grafikonos belső arányainak eltérésében. A 2022. évi értékugrás itt is jól látható, meg sajnos a 2023. évi visszaesés is. Figyelemre méltó, a tölgy fűrészáru kivitel lassan egy évtizede tartó csökkenő mennyiségi tendenciája, amit úgy tűnik értékben az egységárak növekedése tud kompenzálni.

Forrás: A KSH Tájékoztatási adatbázisának alapján
az adatokat kigyűjtötte, feldolgozta
és grafikonokkal közzétette: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

67. SWST Kongresszus

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 238., 2024/28.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések