FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lesz-e idén hatósági áras tűzifa

Forrás: Napló-archív

Az orosz-ukrán háború kapcsán Európában kialakult energiaválság miatt kezdeményezte a kormány a 2022. szeptemberében a Lakossági Tűzifaprogram elindítását.

Ennek keretében 2022. szeptember 19. és 2023. április 15. között rögzített árakon, háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter mennyiségig vásárolhattak tüzelőt a lakosok. A programban az állami erdészetektől keménylombos, lágylombos, illetve fenyő tűzifa-alapanyag volt beszerezhető. A Hajdú-Bihar vármegyei igénylőket a Nyírerdő Zrt. szolgálta ki, már az indulást követően hatalmas érdeklődés mutatkozott a kedvezményes tüzelők iránt.  

– Óriási igény van a tűzifára. Mind a két megyében gyakorlatilag megrohanták az erdészeteinket, sorban álltak az árusítópontok előtt az igénylők – nyilatkozta 2022 októberében portálunknak Hidas Tibor, a Nyírerdő vezérigazgatója. A társaság Hajdú-Bihar megyében Debrecenben, Halápon, Nyíradony–Gúthpusztán és Hajdúhadházon jelölt ki értékesítési pontokat, valamint egyedül Debrecen–Nagycserén átvételi helyet.  

Több mint 1,2 millió köbmétert értékesítettek  

A program révén a megvásárolható hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó erdei köbméterenkénti ára keménylombosok esetén 30 ezer forint, lágylombosok és fenyőfélék esetén pedig 19 ezer forint volt. A feltüntetett árak a szállítás költségét nem tartalmazták, a megvásárolt faanyag hazaszállításáról a vevőnek kellett gondoskodnia.   

– A lakossági igények Budapesten és környékén, illetve a Kis- és Nagyalföldön voltak a legnagyobbak, ezért az erdőgazdaságok vasúton és közúton szállítottak fát Magyarország kevésbé erdősült területeire. A program alatt összesen több mint 1 253 000 köbméter tűzifára fizettek be az állampolgárok, összesen több mint 170 000 háztartásból – tájékoztatott a napokban tett megkeresésünkre az Agrárminisztérium sajtóosztálya. Kérdésünkre, mely szerint idén is várható-e a program meghirdetése, arról tájékoztattak:

az ismételt meghirdetésről indokolt esetben a kormány dönt.

forrás: HAON 09-27

Előző cikk

MyGardenOfTrees

Következő cikk

Település fásítás - Heves megye



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések