FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Körforgásos gazdasági stratégia

Fotó: Pixabay

Románia kormánya elfogadta az országos körforgásos gazdasági stratégia cselekvési tervét – tájékoztatott a kormány illetékes főosztálya csütörtökön.

A közlemény kiemelte, hogy ezáltal teljesült az országos helyreállítási alapban (PNRR) meghatározott hulladékgazdálkodási reform egyik mérföldköve, ugyanakkor jövőképet teremt rövid, közép és hosszútávon.

„A PNRR-en keresztül vállalt kötelezettségek teljesítése csak a kezdete azoknak az átalakulásoknak, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy a lineáris gazdaság paradigmájától a körkörös modell felé haladjunk. Ezért olyan irányítási struktúrát alakítottunk ki, amely egyértelműen meghatározza az intézmények szerepét és felelősségét, és végrehajtja az 52 intézkedést. A körkörös gazdaságra való átállás stratégiai jelentőségű, hiszen a pazarlás csökkentése mellett csökkenti a természeti erőforrásokra nehezedő nyomást, ösztönzi az innovatív technológiákba való befektetést és hozzájárulhat új munkahelyek teremtéséhez” – mondta Borbély László államtanácsos.

Mint magyarázták, a körforgásos gazdasági stratégia hét olyan gazdasági ágazatot jelöl meg, amelyek esetében a lehetőségek maximális kiaknázása a cél. Ezek a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás, az autóipar, az építkezés, az élelmiszer- és italgyártás, a csomagolóanyag ipar, a textilipar, az elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok ágazata.  Ezekhez a gazdasági ágazatokhoz kapcsolódik még a hulladék- és vízgazdálkodás, olyan összekötő területként, amely a körforgásos gazdaság területén tett intézkedéseket támogató tevékenységeket célozza.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

Erdők Hete - Erdő Háza

Következő cikk

Építőipari rezsióradíj 2023.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések