FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld Fűtőmű avatás Kaposváron

Kaposváron október 4-én átadták a Szabadics Zrt. kivitelezésében megépült biohőtermelő üzemet. Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a helyi önkormányzat közös projektje 4,5 milliárd forintos beruházásban valósult meg.

A fejlesztés jelentőségét az adja, hogy általa jóval olcsóbban lehet majd előállítani a hőt és a melegvizet a városban, ami évente több mint 640 millió forintos megtakarítást jelent. A faapríték alapanyagon, vagyis megújuló energián alapuló fűtőműnek köszönhetően 12.000 tonna szén-dioxidot takarít meg a város.

A projektben egy 1700 négyzetméteres létesítmény jött létre, ebben kapott helyet a faapríték tüzelésű, kétkazános fűtőmű, amelynek teljesítménye 2×7,5 megawatt. A Városi Zöld Fűtőmű a 67-es út lakott területén kívüli szakasza mellett, a Volán telep mellett épül meg.

Szintén jelentős része volt a beruházásnak az üzemhez kapcsolódó vezetékpár megépítése, amelyen keresztül betáplálják a megtermelt hőt a távhőrendszerbe. Az 1893 méternyi földbe fektetett vezeték nyomvonala a 67-es út mentén, annak keleti oldalán halad, majd a körforgalomnál kerül át a nyugati oldalra, ahol a zöldsávok és a parkolók alatt vezették el a 301-es számú hőközpontig.

A nehézségek ellenére is napra pontosan fejezték be a munkát

A szerdai átadón Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke rámutatott, az elmúlt évek egyik legnagyobb volumenű és legkomplexebb, KEHOP keretében lebonyolított beruházása fejeződött most be Kaposváron. Emlékeztetett, a tavaly márciusban elindult projektben a szűk határidő, az ukrajnai háború kitörése és a munkába bevont kazángyártó cég csődbe menetele is nehezítette a dolgukat: „Mindezek ellenére a kivitelezést napra pontosan tudtuk befejezni” – hangsúlyozta.

Kovács Tamás


Külön kiemelte, hogy a fűtőműhöz kapcsolódva egy komoly mélyépítési munkát is végre kellett hajtaniuk. „Összességében dicséret illeti a munkatársainkat, mert ez egy nagyon komoly kivitelezés volt, mind a fűtőmű, mind a vezetéképítés vonatkozásában. Amikor itt autózok el az épület előtt, büszkén mondom a gyerekeimnek, hogy ennek mi is részesei voltunk.” Zárásként a kivitelezésben stratégiai partnerként részt vett szakcégek felé is elismerését fejezte ki.

forrás: MagyarÉpítők

Előző cikk

Wágner Tibor emlékei - Ózd és Pétervására

Következő cikk

Születések fáját ültették SzombathelyenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések