FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kaposvári fűtőmű próbaüzemre készül

Korábban elkészül és próbaüzembe helyezik Kaposvár legújabb emblematikus létesítményét, a zöld fűtőművet. A létesítmény Kaposvár törekvéseinek egyik alappilléreként szolgál abban a folyamatban, amely a város saját energiakészletét növeli.

Fotós: Muzslay Péter

– A cél, hogy Kaposvár 2030-ra a lehető legnagyobb mértékben energiafüggetlen város legyen – mondta Szita Károly polgármester pénteken, a fűtőüzemben tett látogatásakor. – A víz, villany fűtés tekintetében az adja a legnagyobb függetlenséget, ha saját magunk termeljük meg az energiát – tette hozzá a polgármester, aki a megújuló energiaforrásokban látja a megvalósítást. Kiemelte: a zöld erőmű ugyanolyan emblematikus épület lesz energia előállítás szempontjából, mint a cukorgyár répaszeletekből biogázt előállító részlege, vagy a Dombóvári úton telepített naperőmű park, és a közelmúltban megújult szennyvíz tisztító, amely szennyvíziszapból állít elő biogázt.

–Az új zöld fűtőmű a távfűtést és a meleg vizet szolgáltatja majd a lakosságnak. Ha elkészül, nagyon sokat spórolhatunk – mondta Szita Károly.

Fotós: Muzslay Péter

Tavaly 1,3 milliárd forintért vásárolt földgázt a város egész télre, idén októbertől december 30-ig terjedő időszakra 7 milliárd forintba került Kaposvárnak a földgáz, csupán néhány hónapra. Bár 2023-ra tervezték, még az idén elkészül a fűtőerőmű, amelynek próbaüzemeltetését így december 15-re tervezik, majd 2023 márciusában hivatalosan is átadják a létesítményt. Fenntartható erdőgazdálkodásból származó, ipari célra már nem használható faapríték adja majd az energiát, amelyet eddig elszállítottak Kaposvárról más városokba. A tervek szerint a jelenlegi fűtőrendszer 93 százalékát kiváltja majd az új erőmű, ami azt eredményezi, hogy a fűtés költsége jövőre jelentősen csökkenhet Kaposváron.

forrás: SONLINE 09-16

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Debrecen tüdeje - Nagyerdő Hete

Következő cikk

Pálos utak a Pilisi Parkerdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések