FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdei biomassza az éghajlatpolitikában

Hol van az optimális egyensúly az erdők megújulóenergia-forrásként és szén-dioxid-tárolóként betöltött szerepe között? címmel online workshop zajlott 2023. április 20-án, a REKK Regionális Energia- és Infrastruktúra-politikai Együttműködésért Alapítvány szervezésében.

A biomassza régóta ismert és használt energiaforrás, amely számos uniós tagállamban az energia- és klímavédelmi célok elérésének fontos eszköze. Régóta vita kérdése azonban, hogy az erdészeti biomassza mennyire tekinthető megújuló erőforrásnak, hiszen a természetes vagy ahhoz közeli erdők kitermelése ökológiai veszteséggel jár, a faanyag újratermelhető, de az ökológiai értékek nem. Ezzel párhuzamosan megkérdőjeleződött a biomassza klímasemlegessége is. A tűzifa egy rendkívül karbonintenzív energiahordozó, az abban tárolt szén felszabadulása üvegházgáz-terhelést okoz, és sok évtizedig vagy akár egy évszázadig tart, míg a tűzifa égetésekor felszabaduló és az újonnan növekedő fák által megkötött karbonmennyiség kiegyenlítődik. A már folyamatban levő klímaváltozás pedig hatással van az erdők karbonmegkötő képességére is.

A megújulóenergia-irányelv felülvizsgálata során is felmerült, hogy jó irány-e az erdészeti biomassza energetikai hasznosításának ösztönzése. Az Európai Parlament tavalyi javaslata jelentősen korlátozta volna a biomassza-hasznosítás pénzügyi támogathatóságát és a megújulóenergia-célszámok felé történő elszámolhatóságát. A háromoldalú egyeztetések végére egy gyengébb kompromisszumos szabályozás született, mégis sokan úgy látják, hogy ez az első lépés affelé, hogy a fás biomassza kikerüljön a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv hatálya alól.

A workshop célja, hogy kiegyensúlyozott vitát folytassunk arról, hogy az erdőknek milyen szerepet kellene játszaniuk napjaink éghajlat- és energiapolitikájában. Meghívott előadóink összefoglalták a politikai gondolkodás jelenlegi állását, és megosztották az erdészeti biomassza hasznosításhoz fűződő érveiket és ellenérveiket. Emellett a REKK bemutatta a nemrégiben kifejlesztett FOX modellt, amely az erdők szén-dioxid-elnyelésének költséghatékony és eredményes optimalizálására szolgál.

Vendégeink voltak:
  • Biljana Kulišić, DG ENER, Unit C.2, European Commission
  • Markku Ollikainen, Professor of Environmental and Resources Economics at the University of Helsinki, Chair of the Finnish Climate Change Panel
  • Linde Zuidema, Senior Consultant at Trinomics
  • Daniel Reinemann, Policy Officer, Bioenergy Europe
  • Zuzana Sarvašová, Scientific Secretary, National Forest Centre, Slovakia

A teljes workshop rögzített felvétele itt érhető el.

Kapcsolódó fájlok

forrás: REKK

Előző cikk

Európai falemez-ipar kilátásai

Következő cikk

Építőipari ellátásbiztonság



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések