FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

AEE Kutatói Nap 2023

Az Alföldi Erdőkért Egyesület szakmai tevékenysége 1975-ben, a Nyárfa Termesztési Rendszer megalakulásával indult. A folyamatosan változó társadalmi, szakmai és jogi környezethez igazodva az egyesület működési formája többször változott. Több változást követően 1998-tól Alföldi Erdőkért Egyesület néven végzi az egyesület a tevékenységét.

Az Alföldi Erdőkért Egyesület kifejezetten erdész szakmai szervezet, amely az alföldi állami erdőgazdaságokat, az szakoktatási alapítványokat (közép- és felsőfokon), erdészeti kutató intézetet (SoE ERTI), valamint magán erdőgazdálkodókat is tagjai között tudhat.

Az Egyesület 1995 óta évente rendez Kutatói Napokat. A Kutatói Napok helyszíne eleinte változott, most már évek óta Lakiteleken, a Lakiteleki Népfőiskolán kerül megrendezésre. Az idei évben a szokásoknak megfelelően november első felében, november 9-én rendezték meg a szakmai napot, amelynek két fő vezértémája:

  • a szürke nyár területnöveléséből fakadó kihívások az erdőgazdálkodás és a fafeldolgozás területén illetve,
  • a klímaváltozás erdészeti vonatkozásai az alföldi termőhelyeken volt.

A rendezvényt Csiha Imre elnök nyitotta meg, melyen közel 90 fő vett részt, de online is követhető volt a Kutatói Nap teljes programja.

A program első részben öt előadást hallgattunk meg, a következő sorrendben:

  • Dr. Tobisch Tamás, Kottek Péter, Pálfai Zsolt, Czirok István: A szürke nyár múltja, jelene és várható jövője az Országos Erdőállomány Adattár alapján.
  • Király Éva, Dr. Borovics Attila: Az erdőgazdálkodási üzemmódok klímamitigációs szerepének értékelése.
  • Porcsin Alexandra, Szakálosné Dr. Mátyás Katalin, Dr. Keserű Zsolt: A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) helyzete a klímaváltozás tükrében.
  • Ábri Tamás, Dr. Keserű Zsolt: ’Farkasszigeti’ és ’Laposi’ akác fajtajelöltek fiatalkori növekedésének értékelése alföldi klimatikus viszonyok mellett.
  • Dr. Benke Attila: Nemesnyár fajtajelöltekkel kapcsolatos kutatási eredmények.

A prezentációkat követően a poszter szekció megtekintése és értékelése következett. A szekcióban 20 db poszterre szavazhattak a résztvevők.

Ezt követően a tudományos konferencia ismét szakmai előadásokkal folytatódott, melyen az előadók a következő témaköröket mutatták be:

  • Dr. Koltay András, Szidonya István, Dr. Kovács Zoltán, Likó Szilárd Balázs: Inváziós fafajok visszaszorításának lehetőségei, különös tekintettel a bálványfára.
  • Kocsis István Attila, Dr. Kincses Sándorné, László Zoltán, Dr. Sándor Zsolt, Dr. Tállai Magdolna: Akác (Robinia pseudoacacia L.) mesterséges erdőfelújítás vizsgálata határtermőhelyeken a Dél-Nyírségben.
  • Dr. Keserű Zsolt, Póvikné Török Csilla, Sóvágó Emese, Rásó János: Ígéretes fehér (Leuce-) nyár klónok vizsgálata gyenge adottságú termőhelyeken.

Az előadások végén értékelték a Kutatói Nap alkalmából kiállított posztereket, ahol az alábbi sorrend alakult ki:

1. helyezett: Dr. Andrési Dániel, Dr. Bárány Gábor, Erdélyi Arnold, Dr. Heilig Dávid, Madácsi Sándor, Dr. Vadász Csaba: Megújult a Peszéri-erdő, az OAKEYLIFE projekt eredményei.

2. helyezett: Dr. Bolla Bence, Szabó András: A történelmi aszály hatásai és következményei az erdőállományainkra.

3. helyezett: Végh Péter, Balázs Pál, Dr. Horváth Adrienn, Dr. Bidló András: Körös-Maros-közi erdők talajának szénkészlete.

A program végéhez közeledve hagyományos díjátadásra került sor, ahol az Alföldi Erdőkért Emlékérmet idén hat fő vehette át.

Donkó Ferenc, akit a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. terjesztett fel a kitüntetésre.

Dr. Korda Márton, akit a Soproni Egyetem terjesztett fel a kitüntetésre.

Dr. Kucsara Mihály, akit a Soproni Egyetem terjesztett fel a kitüntetésre.

Misó Mihály, akit a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt terjesztett fel a kitüntetésre.

Nagy Miklós Igor, akit a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt terjesztett fel a kitüntetésre.

Tóth Attila, akit a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. terjesztett fel a kitüntetésre.

Gratulálunk a kitüntetetteknek, további eredményes munkát kívánunk nekik az alföldi erdőkért!

A Kutatói Napot rendező Alföldi Erdőkért Egyesületről bővebben a szervezet weboldalán lehet tájékozódni: www.aee.hu. A jövő évi szakmai konferenciára pedig már most várják a szervezők a témajavaslatokat!

Szerző: Dr. Andrési Dániel (OEE Kecskeméti H.Cs., KEFAG Zrt.), Sipos Sándor (OEE Bajai H.Cs., Gemenc Zrt.)

Fotók: Dr. Andrési Dániel

forrás: OEE

Előző cikk

Kiskunhalasi faültetések

Következő cikk

Finn erdőtulajdonosok tiltakozása




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version