FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából épült toronyházak

Tudtad, hogy már számos magasépület készült fából szerte a világon? Megmutatjuk, mire képes ez a fenntartható építőanyag, és röviden bemutatjuk a top 5 épületet.

1)
A jelenleg legmagasabb fából készült épület a 2022-ben elkészült 86,6 méter magas “Ascent” az egyesült államokbeli Milwaukee-ban. A lakótorony tömör fa hibridszerkezetben épült. A világ legmagasabb fatornyához szükséges szakértelem és építőelemek Ausztriából származnak.

2)
A norvégiai “Mjøstårnet” torony 85,5 méteres magasságával a közelmúltig a világ legmagasabb faépítménye volt. A 18 emeletes épület teherhordó szerkezetét ragasztott lemezből építették.

3)
A 2019-ben elkészült bécsi HoHo majdnem ilyen magas, 24 emeletes, 84 méteres épületmagassággal. A fa aránya 75 százalékos, a faanyag a belső falakon és mennyezeteken látható.

4)
A svédországi Skellefteå-ban található “Sara Kulturhus” egy 20 emeletes, 75 méter magas épület, amely teljes egészében fából készült.

5)
A 73 méter magas “HAUT” felhőkarcoló Amszterdamban található. Itt 21 emeleten 55 lakást építettek keresztrétegelt faanyag (CLT) felhasználásával.

Számos más projekt is fejlesztés alatt áll – ezek a felhőkarcolók megmutatják, hogy a fa egy igazán modern, korszerű, high-tech építőanyag. Az intenzív kutatómunka és a műszaki innovációk, amelyek különösen Ausztriában is zajlanak, teljesen új építési módszereket tesznek lehetővé a fával.

További részletekért keresd fel a proHolz a blogbejegyzését.

szerk/ford: Tóth János, forrás: proHolzAustria

Előző cikk

Német Fakongresszus 2023

Következő cikk

35 éves erdészeti erdei iskola



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések