FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ACLT – faipari termékfejlesztés

Matthew Clark és Hui Li CLT-paneleket állítanak elő hővel módosított fából a WSU kutatási és technológiai parkjában (A kép forrása: Washington State University).

Az amerikai hadsereg mérnökei és a Washingtoni Állami Egyetem kutatói egy új termék kifejlesztésén dolgoznak: ACLT – “fejlettebb keresztrétegelt faanyag”.

A fejlettebb CLT (ACLT) egy élvonalbeli, szabadalomra váró konstrukció, amely termikusan módosított faanyagot és szénszálas csíkokat integrál, és így egy rendkívül merev és erős falpanelt eredményez.

Konkrétan a kutatók azon dolgoznak, hogy a termikusan módosított fát repülőgép-alkatrészekből, szélturbinák lapátjaiból vagy bármilyen széntartalmú hulladékból származó, újrahasznosított szénszálas kompozitok hozzáadásával erősítsék meg.

Az amerikai hadsereg mérnöki testülete elkötelezte magát amellett, hogy a jövőben minden építési projektbe tömör fát is beépít. Az amerikai kongresszus tavaly 1,47 milliárd dollárt különített el számukra kutatásra.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WoodCentral

Előző cikk

Kárpótlás védett erdőterületekért

Következő cikk

Orosz faanyag az EU-ban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések