FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Austrian Timber Talks 2023

Österreichische Holzgespräche 2023 – Juri Troy, Klemens Schadauer, Anna Kleissner, Erich Wiesner

A “Fa-építés – felelősségteljes és fenntartható építkezés a jövőnek” mottó jegyében került sor Ausztriában az Erdészeti, Fa- és Papíripari Együttműködési Platform (FHP) faipari/fakereskedelmi találkozójára 2023. november 15-én a bécsi Parkhotel Schönbrunnban.

Erich Wiesner, az Erdészeti-Fa-Papír Együttműködési Platform (FHP) elnöke megnyitója után Norbert Totschnig, a szövetségi mezőgazdasági, erdészeti, regionális és vízügyi miniszter videóüzenetében hangsúlyozta az aktív, fenntartható erdőgazdálkodás és a fa mint nyersanyag innovatív felhasználásának nagy jelentőségét. Hangsúlyozta továbbá az erdészet és a faipar jelentős hozzájárulását Ausztria gazdaságához és a régiók életminőségéhez.

A Német Erdészeti Tanács ügyvezető igazgatója, szintén üdvözölte a szakmai találkozó résztvevőit. A rendezvényen a kutatás, az ipar és az egyetemek neves főelőadóinak előadásai a “faanyag” különböző aspektusait világították meg.

Juri Troy, a TU Bécs, a városi környezetben történő faépítés és -tervezés alapítványi tanszékének főelőadója a városi környezetben megvalósítható faépítés lehetőségeiről beszélt.

Anna Kleissner, az Econmove gazdasági szakértője az európai erdészet és faipar gazdasági jelentőségét a biogazdaság szempontjából, valamint a faépítés kiemelkedő hozzáadott értéket teremtő hatásait ismertette.

Klemens Schadauer, a Szövetségi Erdészeti Kutatóközpont munkatársa az ausztriai fahasználati lehetőségekről szóló aktuális tanulmány eredményeit ismertette.

A konferencia során Erich Wiesnert egyhangúlag újraválasztották az FHP elnökévé.

A Kooperationsplattform Forst Holz Papier (FHP) egy Európa-szerte egyedülálló szövetség, amely a nyers-, értékes és anyagias fával foglalkozó valamennyi ágazatot összefogja, az elsődleges termeléstől a fűrészüzemekben, a lemez- és papíriparban történő további feldolgozáson át a faépítésig és a fakereskedelemig. Ausztriában több mint 172 000 vállalkozásban mintegy 300 000 embernek származik jövedelme a fából. A teljes értéklánc termelési értéke mintegy 12 milliárd euró, az átlagos exporttöbblet pedig mintegy 4 milliárd euró. A fa értéklánc tehát fontos tényező az osztrák gazdaság számára.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstHolzPapier.at

Előző cikk

Természet helyreállítási rendelet kritikája

Következő cikk

Német Fakongresszus 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések