FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megnyílt a világ legmagasabb faépülete

A Milwaukee belvárosában, tömörfa-szerkezettel épült, több mit 86,5 méteres magasságú toronyház, a fából készült esztétikát és a rengeteg kényelmi funkciót ötvözi.

Milwaukee egy új tollat tehet a kalapjába. Mostantól a világ legmagasabb faépületének ad otthont.Ű
A 25 emeletes, 284 láb (86,5 méter) magas Ascent lakótorony megnyílt, és a 259 lakásából több mint 100 már ki van adva.

A 128,2 millió dollárból épült épület legfelső 19 emeletét egy olyan szerkezeti termékből állították össze, amelyet fűrészárurétegek erősebb anyaggá történő kombinálásával hoztak létre.

Az Európában termesztett lucfenyőből készült oszlopok, gerendák és a födémek az épület számos pontján láthatóak maradtak, ami a New Land Enterprises fejlesztő cég reményei szerint esztétikus dizájn, és az épületet kiemelkedővé teszi.

“Ez melegebb, szebb. Egyszerűen jó érzés” – mondta Tim Gokhman, a New Land ügyvezető igazgatója, amikor az Urban Milwaukee 2021 júliusában megtekintette a részben elkészült épületet.

Egy évvel később, a kész egységek, amelyek most nyitottak a hetedik és a 14. emelet között, megtestesítik a látható fa esztétikáját, de nagy ablakokkal, rozsdamentes acél GE készülékekkel, egyedi építésű szekrényegységekkel, intelligens otthoni hálózattal rendelkeznek, amely vezérli a zárakat, a világítást és a légkondicionálót, valamint a New Land most már jellegzetes padlófűtéses rendszerét.

De Gokhman az épületet úgy definiálja, mint valami, ami túlmutat a személyes lakótéren.

“Azt akarjuk, hogy az emberek ennek a közösségnek a részévé váljanak” – mondta a fejlesztő a hétfői túrán.

Ez magában foglalja a különféle kényelmi szolgáltatások széles skáláját, beleértve az első emeleten található fedett kutyafuttatótól kezdve a legfelső emeleten található személyzettel ellátott bárig mindent.

“Az épületben található kényelmi szolgáltatások egy külön történet” – mondta Gokhman. “Ez az egyik legkényelmesebb épület az országban.”

A lakók a kényelmi szolgáltatásokat három területen találják csoportosítva: a legfelső emeleten a tetőteraszokkal, konyhákkal és társalgókkal, a hetedik emeleten medencével, szaunával és fitneszteremmel, az első emeleten pedig egy nagy lobbyval, kutyafuttatóval és kutyakozmetikával.

“Úgy látjuk, hogy a munka és az életmód közötti határvonal egyre inkább elmosódik” – mondta Gokhman.

Ez az elmosódó vonal a 17 000 négyzetméteres legfelső emeleten követhető.

Tetőteraszok és bérelhető, fedett klubhelyiségek foglalják el az emeletet. Mindegyikben van egy teljes méretű konyha és előkészítő konyha, amelyek alkalmasak különféle összejövetelek megrendezésére. Az északi tér egy parti konfigurációt kínál majd szabadtéri televíziós berendezéssel, grillekkel és gyeprendszerrel. A déli tér formálisabb, süllyesztett társalgó-ülőterekkel, grillek helyett tűzrakóhelyekkel és különféle ülőhelyekkel. A déli térben található bárhelyiség csütörtökön, pénteken és szombaton lesz személyzettel ellátva, ahol a bérlők és vendégeik beugorhatnak egy italra, mint egy privát klubban. Minden fedélzetet hat láb magas üvegpanelekkel látnak majd el, amelyeket szélfogónak terveztek, ami bővíti a használhatóságot.

A két teret egy sor “munka tér” köti össze. A nyugati fekvésű területet co-working térként alakítják ki. Az elképzelés szerint a bérlők magukkal hozhatják laptopjaikat, és közösségi környezetben dolgozhatnak. Azok, akik egy kis csoportnak szeretnének privát helyet biztosítani, az épület keleti oldalán található konferenciatermet vagy irodát használhatják. Az emeleten egy játékszoba és egy golfszimulátor is helyet kapott.

A legfelső emelet az épület 15-24. lakásszintjével együtt augusztusban nyílik meg.

A hetedik emeleten egy működtethető ablakokkal ellátott medence, szauna és egy többszobás fitneszterem található. Várhatóan a jövő héten nyílik meg. Gokhman szerint az ablakok egyedülálló kényelmi szolgáltatássá teszik majd a medencét. A hidegebb napokon a lakóknak nem kell majd aggódniuk amiatt, hogy túl hideg van az úszáshoz vagy a medence melletti üldögéléshez, de a meleg napokon az ablakokat ki lehet majd nyitni, hogy kihasználják az időjárás előnyeit, és az égboltra nyíló kilátást. A fitneszközpontban egy nagy edzőterem, valamint egy csendes jógaterem is található. Egy keleti fekvésű kültéri fedélzet lehetővé teszi a lakók számára, hogy a szabadban nyújtsanak vagy más gyakorlatokat végezzenek.

Az épület előtere hangsúlyozza a New Land biofíliára, a természet és az emberi élet integrációjára helyezett hangsúlyát. A New Land és a Korb + Associates Architects Architects számos korábbi tervére épül, és növények, faelemek és természetes formák felhasználásával kényelmes helyet teremt a gyülekezéshez vagy várakozáshoz. Az épületbe lépve személyzettel ellátott recepció fogadja a látogatókat, míg az épület oldalsó részén egy biztonságos szekrényrendszer található a csomagok számára, egy hűtőszekrény a hideg szállítmányok számára, valamint egy épületkezelői irodai részleg. A cég Bay View-ban található KinetiK épületével ellentétben itt nincsenek hinták vagy asztalok, ahol az embereket várják, hogy lógjanak – ez itt a felsőbb emeleteknek van fenntartva.

Az első emelet magjában elrejtve, egy saját bejárattal összekötve egy kutyakozmetikai állomás található. Ez a funkció az új, csúcskategóriás lakóépületekben kezd megszokottá válni. A New Land azonban egy második elemmel, egy fedett kutyafuttatóval egészítette ki a kínálatot. Ha az eső vagy a hideg időjárás miatt nem akarja kivinni a házi kedvencét a szabadba, a négyszögletes helyiségben szabadon engedheti. Az első emeleten egy kerékpártároló és más célú bérelhető tároló is található.

Az egyes emeletek közös helyiségei nem kínálnak kitett tömegfát, ami egy szándékos döntés, amely Gokhman szerint bővítette az egyes egységekben kitehető tömegfák mennyiségét. A közös helyiségeket gipszkartonnal burkolták, amely elrejti az egyes egységekhez futó optikai kábeleket, az elektromos vezetékeket, a fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszereket és a vízvezetékeket. A hagyományos építési módszerekkel ellentétben ezeket az útvonalakat és a tömegfaszerkezetben kialakított kivágásokat az építkezés megkezdése előtt kellett megtervezni.

A New Land először 2018-ban lépett a nyilvánosság elé az épülettel, de a további előzetes tervezési munka lehetővé tette a vállalat számára, hogy többszörösen bővüljön. Végül két emeletet adtak hozzá az épülethez, ami a világ legmagasabb tömegfából készült épületévé emelte azt, mivel olyan funkciókat véglegesítettek, mint például a hagyományos légkondicionálás helyett a rendkívül hatékony vízhűtéses rendszer használata. A sugárzó fűtési rendszer középpontjában álló kazánok és szivattyúk, ahogy Gokhman kiemelte a túra során, még csak ki sem töltenek egy szobát, így helyet teremtve az olyan funkcióknak, mint a kutyafuttató.

Gokhman reméli, hogy a New Land és a tervező partner Korb képes lesz más városokban is lemásolni az épületet. A fejlesztő- és tervezőcsapat mostanra több konferencián is bemutatkozott, és a projekt miatt nemzetközi figyelmet kapott. A Korb már dolgozik más piacokon más projekteken is, többek között egy 29 emeletes tömeges faépületen St. Louisban, amely körülbelül 30 láb magas lenne. A milwaukee-i projekt várhatóan a CD Smith és a Catalyst Construction fővállalkozói partnerségre is pozitív hatással lesz.

Az épületben található egységek egy-, két- és három hálószobás elrendezésűek. Az 1.999 négyzetméteres egységekből álló “penthouse stack” extra funkciókkal és berendezésekkel rendelkezik, amelyeket úgy terveztek, hogy felvegyék a versenyt egy csúcskategóriás külvárosi otthonnal. A bérleti díjak ezeknek az egységeknek a bérleti díja havi 7 860 dollárnál kezdődik. A legkisebb egy hálószobás, 573 négyzetméteres lakás havi 1.715 dollárról indul. A kettő között számos opció és árkategória áll rendelkezésre.

A faszerkezetről

Az épület építését a just-in-time ellátási lánc tette lehetővé, beleértve a transzatlanti szállítást, a chicagói vámkezelést és a Milwaukee-i kikötőben történő vámkezelést.

A tömörfa elemeket két különböző európai beszállító biztosította. Minden egyes darabot az épület egy adott helyére terveztek. Ha egy csőnek át kellett mennie egy padlón, a megfelelő lyukat Európában előre kivágták a szerkezeti elembe. Minden oszlopnak megfelelő fém kapcsolóelemi vannak a szomszédos darabokhoz való csatlakozáshoz. A teherhordó darabok szélessége csökken, ahogy az épület magasabbra emelkedik, tükrözve a csökkenő súlyt, amelyet el kell viselniük. Minden darab felületkezelve érkezett.

Az Ascent építésének első néhány hónapjában gyakorlatilag úgy nézett ki, mint bármelyik másik torony. A helyszínen betonból építettek egy hatemeletes parkolóházat. Amikor azonban az építkezés elérte a hetedik emeleti medencét, a beton átadta helyét a tömör faanyagnak.

A KLH Massivholz beszállítójától származó, keresztirányú rétegelt faanyagból (cross-laminated timber vagy CLT) készült padlófödémek mindegyikét öt egymásra merőleges, vízszintes réteg alkotja.

Az egyes emeletraktusok között összefutó oszlopok és gerendák a Wiehagtól származnak, és egy másik tömegfűrészáru stratégiát alkalmaznak. Az ezeket a darabokat alkotó fűrészárut ragasztják össze, de a CLT-vel ellentétben minden réteg ugyanabban az irányban halad, hogy a szerkezet súlyát átadja.

Az anyagválasztás az építkezésen egy szokatlan funkció-igényt eredményezett: egy csavaros helyiséget. Több tucat különböző méretű csavart használtak, köztük olyanokat is, amelyek hossza elérte a 30 hüvelyket. Egy hagyományos, fakeretes lakóépületet elsősorban szögekkel építenének.

De az előzetes mérnöki munka, a könnyebb építés és a helyszíni tömeges faanyaggyártás eredményeként az építési ütemterv hónapokkal rövidebb volt, mint egy betonépület esetében. Az építkezés 2020 késő nyarán kezdődött.

Ha az épületben valaha is tűz ütne ki, a szerkezeti elemek vastagsága azt hivatott biztosítani, hogy elszenesedjenek, ne pedig elégjenek. Ennek a módszertannak az alapelveit olyan évszázados faépületeknél láthatjuk, amelyek már leégtek, mint például a Trinity Lutheran Church. A sűrű, öreg faanyagból készült történelmi faépületek szerkezete nem hajlik meg és nem omlik össze, mint az acél. A tömeges faanyagot úgy tervezték, hogy még nagyobb tűzállóságot nyújtson. A New Land által kiválasztott anyagok 2020 elején sikeres, háromórás tűzpróbán estek át.

szerk: Tóth János, forrás: UrbanMilwaukee

Előző cikk

Fa köré épült erdei ökoház

Következő cikk

Faépítészeti díj a világ legnagyobb fa tetőszerkezetének



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések