FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Makói faültetések

Csermák Szilvia képviselőnő, Zöld Város tanácsnok volt a Rádió 7 csütörtöki Közös Nevezőjének vendége. Beszámolt róla, hogy folytatódik az önkormányzat faültetési programja.

Sikeres volt az idén is az önkormányzat egyik legnépszerűbb, közös városszépítő rendezvénye. Erről Csermák Szilvia elmondta:

„A Tegyük még szebbé városunkat program egy előre meghirdetett esemény, amire civilek, oktatási intézmények, szervezetek jelentkeznek. Az idén október 20-án tartottuk ezt a nagytakarítást. 20 helyszínen gyűjtöttünk szemetet és zöldhulladékot, amelyet a városgazdálkodás szakemberei szállítottak el. Jól telt a nap, sok szemetet gyűjtöttünk és egyre többen vagyunk.”

A jelentkezők előre ki tudják választani a helyszínt, ahol dolgoznak – derült ki. Például az egy utcában élők, nyugdíjasklubok, óvodák a saját környezetükben gyűjtik a szemetet. De olyan résztvevő is volt, aki a városházára menet szedte össze a szemetet az utcán, és már azzal érkezett a közös gyűjtésre.

Csermák Szilvia szólt arról is, hogy emellett a városban folyamatosan zajlik a zöldfelületek karbantartása. A fák állapotát is rendszeresen vizsgálják. Ősszel pedig a levelek összegyűjtése is fontos feladat a városban. Elmondta:

„November 20. óta ismét lebomló, zöldhulladékos zsák akciót hirdettek, háztartásonként 10-10 darabot lehet átvenni az önkormányzat portáján. Az ingatlanok elé ebben továbbra is kihelyezhető a zöldhulladék. Összekötegelve is ki lehet tenni a gallyakat, de 1 méternél hosszabbra ne vágják ezeket, hogy fel tudják tenni a szemeteskocsira.”

Makón a zöldfelületek karbantartása 3 területre osztható, a kertészeti feladatok, a fűvágás és zöldfelületek karbantartása, illetve a fák vágása, pótlása. A fasorok karbantartásában éves szinten csaknem 400 fakezelést hajtanak végre. Az önkormányzat az idén vásárolt egy 20 méter magas kosaras autót, amit folyamatosan használnak erre a célra. Csak a veszélyes vagy beteg fákat vágják ki, Szabó József fadoktor és a város főkertésze vizsgálja be ezeket. Csak a legvégső esetben történik fakivágás. Ezeket pótolják is, például a Babafa Programban. Az idén ősszel 200 fát ültetnek, 35-öt pedig már pótoltak is.

A fák ültetését ősszel szokták végezni a közfoglalkoztatottak. Most éppen virágot ültetnek a városban. Saját virágokat is termelnek a Kelemen László utcai fóliasátorban, ezekből vásárokat szoktak tartani – hangzott el.

A virágokat meg is lehet venni, a virágvásárok mindig sikeresek, a közfoglalkoztatottakat is jobban megbecsülik így. A eladott növények árát visszaforgatják a növények termesztésébe, magokat vásárolnak belőle vagy éppen berendezést, eszközöket a kertészeti munkákhoz.

forrás: promenád24

Előző cikk

Szociális tűzifa - Paks

Következő cikk

Daisugi - japánciprus hajtatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések