FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Akadémiai Emlékerdő 198. fája

Fotók: Szalay Károly

A Magyar Tudomány ünnepének nyitányaként 2023. november 2-án a nagycenki Széchényi Mauzóleumban emlékeztek meg a Magyar Tudományos Akadémia alapítójáról, gróf Széchenyi Istvánról, majd a hagyományoknak megfelelően elültették a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben a 198. hársfát.

– November első napjaiban járunk, a magyar tudomány életében pedig november eleje kiemelt ünnep, hiszen jól tudjuk, hogy lassan kétszáz éve, a legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István, november harmadikán ajánlotta fel birtokainak egy évnyi jövedelmét egy Magyar Tudós Társaság megalapítására- kezdte megemlékező beszédében Kollár László Péter, az MTA főtitkára.

– Széchenyi munkásságát szenvedélyesen áthatotta a nyugattól való tanulás, az Európához tartozás iránti vágy. Nem önbecsülés-hiányos, önfeladó módon, hanem a helyzetünk valóságával, adottságainkkal és hiányosságainkkal egyaránt tisztában lévő, cselekvő realizmussal. Naplójában gyakran nézett szembe a magyar közállapotokkal, de nem kárhoztatta a magyarokat, hanem felemelkedésükön munkálkodott. Elment Angliába, tanult, majd hazajött és megosztotta az ott szerzett tudást. Széchenyi István hidat épített nem csak szó szerint, hanem jelképesen is – hangsúlyozta.

A megemlékezés koszorúinak elhelyezését követően az ünnepségsorozat a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben folytatódott, ahol elültették az emlékerdő 198. hársfáját. A faültetés hagyománya egészen 2000-re nyúlik vissza. A Magyar Tudományos Akadémia alapításának 175. évfordulója alkalmából az akadémia rendes tagja, Solymos Rezső kezdeményezésére hozták létre, aki az ültetés helyszínéül a soproni Páneurópai Piknik Emlékhelyet választotta, utalva arra, hogy a tudományok nem ismernek határokat.

A emlékerdőben dr. Faragó Sándor akadémikus, a Soproni Egyetem nyugalmazott rektora, valamint Balázs Ervin akadémikus mondott ünnepi köszöntőt.
– Egy alapítás történetére, egy példaadó mecénás, Széchenyi István történelmi tettére emlékezünk Sopronpusztán, itt, ahol a hársfák elültetésével élő emléket állítunk az alapítás óta eltelt 198 esztendőnek. Solymos Rezsőnek köszönhetően, huszonhárom éve minden évben elzarándokolunk az Akadémiai Erdőbe, hogy magyar nyelvünk és tudományosságunk művelése, ápolása szempontjából oly alapvető jelentőségű tettről megemlékezzünk – osztotta meg gondolatait beszédében dr. Faragó Sándor.

Az esemény zárásaként az MTA, a Soproni Egyetem és a TAEG Zrt. képviselői közösen ültették el a Magyar Tudományos Akadémia fennállását jelképező 198. hársfát.

forrás: KISALFÖLD

Előző cikk

Daisugi - japánciprus hajtatása

Következő cikk

A vadászati törvény és vhr-jeinek változásai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések