FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

HemKor – szigetelőlap kenderből

A Kingspan Group, a hőszigetelések és épületburkolatok világelső gyártója tovább bizonyította elkötelezettségét az épített környezet szén-dioxid-mentessé tétele iránt, és bemutatta a HemKor termékcsaládot.

A HemKor jelentős előrelépést jelent a Kingspan stratégiájában, amely a fejlett anyagtudomány, a bioalapú termékek és a termékinnovációk kombinálására irányul, ami segíthet az épületek megtestesült szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében. A csoport stratégiájának központi eleme, hogy a szigetelési megoldások teljes spektrumát kínálja, amelyek képesek megfelelni a 21. századi épített környezettel szemben támasztott kihívást jelentő követelményeknek.

A HemKor a Kingspan legújabb termékinnovációja, amely a teljes spektrumú szigetelési megoldások innovációs programjának részeként a Kingspan saját innovációs központjából (IKON) származik. Az év elején a Csoport bevezette az Egyesült Királyságban és az Ír Köztársaságban a LEC (Lower Embodied Carbon) szigetelt panel megoldások termékcsaládját, amely jelentős áttörést jelentett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén.

A nagyrészt kenderből, egy gyorsan növekvő bioalapú anyagból készült termékcsalád három termékből áll: Juta Blend, Pure és Padding. A HemKor Jute Blend, amelynek legalább 80%-a bioalapú, a kendert újrahasznosított jutazsákokkal kombinálja, és 0,040 W/mK hőteljesítményű. A HemKor Pure, amelynek bioalapú tartalma több mint 95%, hőteljesítménye 0,043 W/mK. Mindkét szigetelőanyagot a bioalapú termékekre vonatkozó NCS 16785 szabvány szerint vizsgálták.

Az új termékcsalád összhangban van a Kingspan 10 éves fenntarthatósági programjával, a Planet Passionate-val, valamint a vállalatcsoport 2030-ig szóló ambiciózus kötelezettségvállalásaival, amelyek között szerepel az elsődleges beszállítás szén-dioxid-intenzitásának 50%-os csökkentése, valamint a Scope 1 és 2 kibocsátások1 90%-os abszolút szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célkitűzése.

Az épített környezet kibocsátásának csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az IPCC által meghatározottak szerint 2050-re 1,5 ºC-ra korlátozzuk a felmelegedést, mivel az épületek anyagai és építési fázisa a globális energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 11%-áért felelős.

“A fenntarthatóság úttörő szerepe az építőipari termékekben még soha nem volt ennyire fontos. Meggyőződésünk, hogy a fejlett anyagtudomány és a bioalapú termékek jelentik a kulcsot az iparág egyik legnagyobb kihívásának, az épületek kibocsátásának és a megtestesült szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének megoldásához. Méretünket és szaktudásunkat arra alkalmazzuk, hogy felgyorsítsuk a bioalapú építőanyagok új generációjának fejlesztését, és a HemKor hatalmas lépést jelent ezen az úton, mivel az első olyan termékcsaládunk, amely bioalapú termékeket tartalmaz.” nyilatkozta Sandra Del Bove, a Kingspan Group innovációs csoportvezetője.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Kingspan

Előző cikk

EU erdészeti stratégiája - EFI értékelés, ajánlás

Következő cikk

CEI-Bois készülődés a jövőre



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések