FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzetközi Zöld Építés Hete 2023

Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! – 2023-ban az eddiginél még színesebb programokkal várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete szeptember 11. és 15. között.

Globális átalakulásra van szükség ahhoz, hogy egészséges összhang jöjjön létre a természet és az emberiség között minden egyes szektorban. Különösen fontos az átalakulás az építésgazdaságban és az ingatlanszektorban, hiszen az épületekkel kapcsolatos kibocsátások a teljes globális szén-doixid lábnyom 37%-át teszik ki. A fenntarthatósági célok teljesítéséhez és az építési ágazat karbonmentes átalakulásához most kell konkrét, hatékony intézkedéseket tenni.

Pontosan ezért lett az „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” a szlogenje az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének. Most kell a megfelelő építőelemeket megfognunk a működőképes, és fenntartható jövő felépítéséhez. Így elkerülhetjük rendszereink összeomlását és a klímaváltozás okozta társadalmi és gazdasági problémákat.

A World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő programsorozaton jövőbemutató gyakorlati példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával várjuk a szakmai érdeklődőket! A programok lehetőséget biztosítanak az innovatív gondolkodásmód, és a kreativitás fejlesztésére is!.

Tartson velünk! Katalizáljuk együtt a hazai épített környezet karbonmentessé alakítását!

Green Talk szeptember – Karbonsemleges építési termékek és technológiák a klímavédelem érdekében

Fából egyre nagyobb épületek: 100 lakásos társasházak, szállodák, iskolák épülnek Európa szerte. Hogyan lehetséges, és mikorra lehet elérni, hogy új építésű házaink építése és működése folyamán negatív CO2 mérleget érjünk el? Magyarországon sem lehetetlen a karbonsemleges kivitel és működtetés.

Ma egy átlagos, hagyományos szerkezetű épület előállításához megközelítőleg 1400 kWh/m2 energia szükséges, ami 490 kg/m2 CO2 kibocsátással jár. Az épületeink fűtéséhez évente 10-30 kWh/m2 energiát használunk átlagosan. Ezek szerint csak az épületeink gyártásához 50-140 évre elegendő fűtési energiát fogyasztunk el. Így nem lehet elérni a 2030-ra tervezett csökkentést és a 2050-re vállalt nettó zéró karbonszintet.

A ma már létező anyagokkal és technológiákkal lehetséges, hogy karbonsemleges épületek épüljenek. A fa mellett a kenderrel – az új innovatív építési termékek alapanyagával – már most is lehetséges a nettó zéró karbonmérlegű épületek kivitelezése.

Képzeljük el, hogy pár hektáron keletkező mezőgazdasági melléktermékből felépítjük családi házunkat, vagy egy társasházat. Egy fedett tornacsarnokban gyermekeink egészséges mikroklímában sportolhatnak. A beteg ház szindróma a természetes anyagokkal felszámolható. Mindemellett az épületünk az életciklusa végén újra felhasználható, vagy akár a helyszínen komposztálható.

Előadóink azt szeretnék bemutatni, hogy milyen lehetőségek, anyagok, technológiák állnak rendelkezésünkre, amelyekkel már most elérhető a nettó zéró karbonmérleg.

A Green Talkon ezeket a témákat biztosan körbejárják előadóink:

  • A fa mint építési termék, a fa épületek tűzveszélyessége, hőszigetelő képessége, hőmegtartó képessége más hőszigetelőkkel szemben
  • Kiszoríthatók-e az építési termékek közül a jelentős karbonterheléssel járó anyagok, mint a vas, a beton és a műanyag?
  • Miért káros és téves gyakorlat a kompenzáció a nettó zéró karbonszint eléréséhez?
  • Milyen építőanyagok állíthatók elő kenderből?
  • Nem kerül sokkal többe, mint a hagyományos építési mód?
  • Megvalósult épületek kenderből
Időpont: szeptember 13. szerda 15.00-16.00
Előadók:
              Kárpáti József                      
építési tanácsadó / ÉVOSZ-MAKÉSZ és HuGBC tag; ügyvezető, Készház Menedzser Kft. 
 
Horesnyi Béla ügyvezető,
Cafe Plusz Kft.

forrás: HUGBC

Előző cikk

Érik a válság az építőiparban

Következő cikk

Új lakásfelújítás-támogatási rendszert javasol az ÉVOSZ



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések