FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új funkciók az EUTR keresőben

A közelmúltban történt fejlesztésnek köszönhetően a Nébih EUTR keresője már nem csak a faanyagkereskedelmi lánchoz kapcsolódó tevékenység végezésére jogosult szereplőket jeleníti meg. A lekérdező felületen, a jogosultságok tisztázásán túl, a továbbiakban a tevékenység felfüggesztésekről és tiltásokról is informálódhatnak az érdeklődők.

A jogosultság megléte esetén a keresett személyhez kapcsolódóan 

  • az erdőgazdálkodói tevékenység, 
  • a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenység, vagy 
  • mindkettő együttesen 
    szerepel. 

Amennyiben csak az erdőgazdálkodói tevékenység jelenik meg, az adott személy kizárólag a saját erdejéből származó erdei faválasztékot értékesítheti Magyarország területén.
 
Fentieken túl az új kereső megjeleníti, ha a regisztrált láncszereplő

  • a megújuló energiaforrásokból származó energetikai erőművi alapanyagok értékesítését, feldolgozását vagy felhasználását (ún. REDD II tevékenységet) is bejelentette,
  • tevékenysége felfüggesztés vagy tiltás alatt áll (legalább a felfüggesztés vagy a tiltás kezdetének dátumával), azaz érvényes regisztrációja ellenére nem gyakorolhatja a bejelentett tevékenységeit.

Mivel az erdőgazdálkodók nem rendelkeznek EUTR regisztrációval, ezért az ő felfüggesztésük vagy tiltásuk továbbra is a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek oldalon kérdezhető le.

forrás: NÉBIH

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 207., 2023/49.

Következő cikk

Gyászhír - Szabados János [79]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések