FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Összefoglaló a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzésekről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) következetesen végzi a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét. A hivatal szakemberei a tavalyi évben is számos ellenőrzést folytattak annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és kereskedelmet. A 2022-es vizsgálatok összefoglalója alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás.

Összegezte a 2022-es faanyag kereskedelmi lánc felügyeleti (EUTR) ellenőrzések eredményeit a Nébih. A hivatal EUTR felügyelői tavaly 518 eljárást folytattak le, és a megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 8521 jogszerűtlen hirdetést töröltettek. Az összes kirótt bírság értéke meghaladta a 63 millió Ft-ot, az elkobzott bevétel csaknem 47,2 millió Ft, míg a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 636,7 m3 volt 2022-ben.

A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Az adatok alapján a vármegyék besorolásában az alábbi fő változások történtek: 
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye nagyon magasról extrém magas kockázati besorolásúvá vált, továbbá a magas kockázatú vármegyék közé került Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye. 
Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest vármegyék besorolása nem változott. Javult a kockázati szint Békés, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Tolna, Vas és Veszprém vármegyékben. Míg Budapest kockázati besorolása egy kategóriát, Győr-Moson-Sopron vármegyéé pedig két kategóriát is romlott. 

Illegális fakitermelés kockázata

A kockázati pontszámok változása egyértelműen rámutat arra a pozitív tendenciára, hogy – az EUTR vizsgálatok gyakoriságának és hatékonyságának köszönhetően – a jogkövetési hajlandóság több megyében nőtt. Az ellenőrzések fokozása szükséges ugyanakkor az extrém magas, a nagyon magas és magas kockázati besorolású vármegyékben, valamint ahol a kockázati pontszám lényegesen romlott. Az eredmények ismeretében a Nébih 2023-ban is kiemelten vizsgálja majd a fatermék hirdetéseket, valamint a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat. 

A részletes összefoglaló elemzés és a feltárt jogsértések száma, valamint területi elosztása (forró pontok ábrázolásával) elérhető a honlapunkon: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/656639369/Illegalis+fakitermeles+kockazata+2016-2022.pdf 

forrás: NÉBIH

Előző cikk

BuszRent erdősítési programja

Következő cikk

Medve a Bükkalján



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések