FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Dörzsölt tűzifacsaló leleplezése

Az eddigi „legképzettebb” szélhámost sikerült lelepleznie egy felkészült vásárlónak múlt héten. Az eladó mindent megtett, hogy tevékenységét legálisnak tüntesse fel, többek között regisztrált a szükséges rendszerekbe.

A hatóság kéri, senki ne utaljon előre az alábbi számlaszámra: 10700103-73965596-51100005.

Friss egyéni vállalkozói nyilvántartási számmal és EUTR regisztrációval is rendelkezett az a csaló, aki több telefonszámon (70/2899393, 70/5947735, 20/5696729) intézte a megrendeléseket. A megbízható eladó látszatát keltve mindent megtett azért, hogy még a körültekintő vásárlók se fogjanak gyanút, például a megrendeléseket írásban kérte, amire hivatalosan válaszolt. Az érdeklődőknek számos esetben emlegette a nála végzett Nébih-ellenőrzéseket, valamint gondot fordított arra is, hogy a hirdetéseiben és a pecsétjében feltűnően jelenjen meg az EUTR technikai azonosító szám. A megrendeléseket követően valós számlázó programmal kiállított díjbekérőt és számlákat küldött.

Egy felkészült vásárlónak több gyanús részlet – túl alacsony ár, a fatelepként bejelölt hely egy irodaház volt, előre utalás sürgetése – is feltűnt a hirdetések és az eladóval folytatott levélváltás szövegében. Az észrevételeivel megkereste a Nébihet. A hatóság a bejelentés alapján telefonos próbavásárlást indított, amely során az ellenőrzött nem tudta minden kérdésben igazolni magát, így a hatóság írásban is eljárást indított.

A hirdetővel szemben további információk is érkeztek, melyek alátámasztották, hogy a megrendelt áru végül sosem érkezett meg a vásárlókhoz. A hivatal törölte az érintettet a hatósági nyilvántartásokból, az általa használt telefonszámokat pedig közzétette a feketelistán.

A Nébih az tanácsolja, hogy kizárólag olyan beazonosítható, telephellyel rendelkező eladótól vásároljanak tűzifát, akit személyesen vagy megbízható forrásból ismernek, és aki nem kér előre utalást. További hasznos információkért figyelmükbe ajánljuk a Nébih tűzifavásárlóknak szóló tematikus oldalát.

fotó: pixabay

forrás: NÉBIH 12-19

Előző cikk

Faültetések Pécsett

Következő cikk

Kisasztalos verseny Zalaegerszegen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések