FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Már az erdőgazdálkodók is lekérdezhetők az EUTR keresőben

A Nébih EUTR keresőjének funkcióbővítése révén ezentúl, a regisztrált faanyag kereskedelmi lánc szereplők mellett, már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetők a rendszerből. A fejlesztés lehetővé teszi az illegális forgalmazók hatékonyabb kiszűrését, ezáltal a csalások megelőzését.

Az erdőgazdálkodók jelenleg külön regisztráció nélkül végezhetnek a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet, ha az erdei faválasztékot általuk kezelt erdőből értékesítik Magyarországon. Az EUTR kereső fejlesztésének köszönhetően a jövőben a kereskedők és a vásárlók is meggyőződhetnek arról, hogy a fát kínáló eladó valóban bejegyzett erdőgazdálkodó-e, azaz van-e lehetősége általa kezelt erdőből fát értékesíteni.

A kereső használatához az érintett adószámát vagy FELIR azonosítóját kell megadni (utóbbival EUTR azonosító néven is találkozhatunk hirdetésekben), továbbá természetes személy esetén névvel és születési dátummal is történhet keresés. Amennyiben a lekérdezés sikeres, a találati lista „tevékenységek” szakaszában „erdőgazdálkodási tevékenység” címszó alatt megjelenik az erdőgazdálkodói státusz.

A kellő körültekintéssel történő vásárláshoz célszerű meggyőződni arról is, hogy az erdőgazdálkodó EUTR tevékenysége nem áll-e felfüggesztés vagy tiltás alatt. Erről a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

forrás: NÉBIH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Csaló bútorkereskedő őrizetben

Következő cikk

Testközelben a STIHL világújdonságai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…