FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

3 milliárd fa ültetése

Egy évvel ezelőtt, 2021. december 9-én az Európai Bizottság az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel (EEA) közösen közzétett egy adatgyűjtő eszközt – MapMyTree -, amellyel minden szervezet csatlakozhat ahhoz a vállaláshoz, hogy 2030-ig további hárommilliárd fát ültetnek, regisztrálhatják és feltérképezhetik ültetéseiket, hogy az uniós cél elérését támogató fákat számolják.

A weboldalon elérhető számláló szerint a rendszerhez csatlakozott szervezetek bejelentései alapján a kitűzött ültetési cél 0,3%-át sikerült egy év alatt elérni.

A 3 milliárd fa ültetését mutató számláló állapota 2022. 12. 13-án (kattints a képre és betöltődik a forrás-oldal)
Magyarországról eddig csak a Főkert (Budapest) csatlakozott a kezdeményezéshez

Háttér:

Az EU-ban a becslések szerint 2010 és 2015 között évente közel 300 millió fa nőtt. A cél ennek a számnak a megduplázása, hogy elérjük az évi 600 millió növekvő fát.

A fák ültetésének és termesztésének az ökológiai elvek teljes tiszteletben tartásával kell történnie, az agrárerdészetben és a városi területeken. A 3 milliárd fára vonatkozó ígéretet megfelelő hosszú távú tervezési és ellenőrzési rendszerrel hajtjuk végre, amely biztosítja, hogy a fákat ne csak elültessük, hanem gondozzuk is, segítve azokat növekedésükben. A Bizottság szerepe az lesz, hogy elősegítse, motiválja, számba vegye és nyomon kövesse a haladást.

Az európai erdészeti információs rendszerben (FISE) közzétett legfrissebb adatok szerint az erdők és más fás területek az EU területének mintegy 40%-át teszik ki. Az európai erdőkre azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik. Drasztikusan megnőtt a kivágott erdőterületek nagysága, ami negatív hatással van a biológiai sokféleségre és a szén-dioxid-elnyelőkre. Emellett az EU természetvédelmi irányelveinek hatálya alá tartozó uniós erdei élőhelyeknek csupán 16%-a rendelkezik kedvező természetvédelmi helyzettel az EEA legutóbbi, a természet állapotáról szóló jelentése szerint.

Tóth János, FATÁJ

Előző cikk

Plant-My-Tree Németország

Következő cikk

Lakossági tűzifa-kereslet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések