FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A magán erdőgazdálkodók is jelentős részt vállalnak a lakosság tűzifa ellátásában

Nagy István, Mocz András, Zambó Péter

Nagy István agrárminiszter soron kívül egyeztetett a magán erdőgazdálkodók képviselőivel az ország tűzifa ellátásának kérdéseiről. A megbeszélésen elhangzott, hogy a magán gazdálkodók elsősorban a tüzépek faanyaggal történő kiszolgálására koncentrálnak, hozzájárulva ezzel az ország energiaellátásának biztonságos fenntartásához. Az állami erdőgazdaságok pedig továbbra is prioritásként kezelik a hatósági áras tűzifa program kiszolgálását.

A magyarországi erdőterület közel fele magántulajdonban van, ezért az ott megtermelt faanyag piacra kerülése stratégiai jelentőségű. A kormányzat kiemelten fontosnak tartja az ország energiaellátási biztonságának fenntartását, ezért az állami erdők vonatkozásában meghirdetett Tűzifaprogram mellett külön figyelmet fordít a magánerdőkben termelt faanyag hasznosítására.

A magán szektor augusztus végéig mintegy ötszázezer köbméter tűzifát juttatott a piacra, év végéig pedig további 5-600 ezer köbméter kitermelése várható – összegezte az Agrárminisztériumban folytatott megbeszélésen Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

Az agrártárcával folytatott egyeztetésen a felek egyetértettek abban az alapvető célkitűzésben, hogy a magán gazdálkodók a meglévő ügyfélkör kiszolgálása mellett elsősorban a faanyag kereskedők, a tüzépek számára történő szállításokra koncentrálnak. Így jól kiegészítik a kormányzati Tűzifaprogram intézkedéseit, amely a közvetlen lakossági ellátásra helyezi a hangsúlyt.

A magán erdőgazdálkodási ágazat elkötelezett az országos szakpolitikai célkitűzések támogatásában. Erre jó példa, hogy a rendszerváltozás óta a magán gazdálkodók több mint kétszázezer hektár új erdőt telepítettek, amely az ország erdőterületének egytizede. Éppen ezért folyamatosan nő a magánerdőkben található fakészlet, így a magánerdészetek fontos részt tudnak vállalni az ország faanyaggal történő ellátásában, fogalmazott Mocz András.

Az elnök hozzátette, hogy tapasztalataik szerint vidéken már jó előre felkészültek az emberek a télre, hiszen tavasz óta nagy mennyiségben vásárolnak tűzifát. A fával fűtő háztartásokban a mostani vásárlók jellemzően a következő szezonra készülnek már, és egy vagy akár több évre előre tervezik beszerezni a tüzelőt. A megnövekedett keresletet a magánszektor is érzi, és ennek megfelelő részt vállal az igények kiszolgálásában, mondta a szakember.

Az Agrárminisztérium és a szakmai szervezet közös célként jelölte meg a gazdálkodó nélküli magánerdők arányának csökkentését és a szakirányítás támogatását, hogy a jelenleg kihasználatlan erőforrásokhoz is hozzájusson az ország. Ezekben a kérdésekben további egyeztetéseket kezdeményeztek, és megerősítették a kormányzat részéről már megkezdett folyamatok, például az osztatlan közös tulajdonforma csökkentésének fontosságát.

Forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk
green trees on green grass field during daytime

Mecsekerdő Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja

Következő cikk

Hazai rönkfogyasztás - FAGOSZ felmérés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések