FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fakitermelési moratórium Lengyelországban

Az új lengyel kormány tavalyi választási kampányígéretének megfelelően a fakitermelés leállítására utasította az ország tíz legbecsesebb erdejében az illetékes állami vállalatot.

„A fakitermelés leállításáról döntöttünk a legértékesebb erdős területeken. Ideje kivonni a fűrészeket a lengyel erdőkből” – közölte Paulina Hennig-Kloska klímaügyi miniszter hétfőn.

A tárca e határozata hat hónapig lesz érvényben. Ez az első lépés ahhoz, hogy rendszerszintű megoldást találjanak az erdőirtás [FATÁJ megjegyzés: szerintünk ez itt hibás szóhasználat, ismereteink szerint Lengyelországban is tartamos és fenntartható erdőgazdálkodás folyik, melynek szerves része az időszakonkénti fakitermelés.] további korlátozására. Friss felmérések szerint a lengyel polgárok háromnegyede van azon a véleményen, hogy vissza kell szorítani a fakivágást.

Donald Tusk régi-új kormányfő többször is hangoztatta, hogy meg akarják erősíteni az erdők védelmét.

Decemberben több mint száz környezetvédelmi szervezet sürgetett fakitermelési moratóriumot az ország legbecsesebb erdeiben. Az illetékes állami vállalat több mint hétmillió hektárnyi erdőt kezel az országban, ennek 1,5 százalékát (kb. 100 000 hektár) érinti a bejelentett tilalom.

Hennig-Kloska arról számolt be, hogy a kormány támogatja a nemzeti parkok területének növelését és újabbak létrehozását.

Noha Lengyelország az Európai Bíróság 2018-as ítéletének nyomán leállította a nagymértékű fakivágást az Európa utolsó őserdejének számító Białowieżában, három évvel később újrakezdődött az irtás.

Egy másik ügyben a luxembourgi székhelyű bírói testület tavaly kimondta, hogy a lengyel erdőtörvény nem felel meg az EU-s jognak.

forrás: SzabadEurópa.hu

Előző cikk

FATÁJ – olvasottsági TOP10 #3

Következő cikk

Fiatal Ácsok Európa Bajnoksága



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések