FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lengyel faipar vészjelzése

A lengyel faipar szereplői kongatják a vészharangot. Az elmúlt hat hónapban a raklapok gyártása 25%-kal, a faalapú lemezek és bútoroké 30%-kal, a padló, ablakok és ajtóké 35%-kal, a fűrészárué (típustól függően) 29-43%-kal csökkent. A jelenlegi helyzet példátlan: “Hosszú történelmük során először fordul elő, hogy a legnagyobb gyárak állnak, mert nem tudják eladni termékeiket” – írták nyolc faipari szervezet képviselői Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek szóló nyílt levelükben.

A szervezetek nyílt levélben arra kérik a vállalatokat, hogy befolyásolják az állami erdők értékesítési politikáját, amelyek fontos nyersanyagokkal látják el őket. Ezek ára túl magas ahhoz, hogy az ipar versenyképes maradjon. “Ennek következtében sok vállalat kénytelen volt négynaposra csökkenteni a munkahetet, vagy egy műszakra redukálni a termelést”.

Lengyel Faipari Kereskedelmi Kamara (PIGPD), Lengyelországi Falemezgyártók Szövetsége (SPPDwP), Lengyel Bútorgyártók Kereskedelmi Kamarája (OIGPM), Lengyel Papírgyártók Szövetsége (SPP), Lengyel Nemzeti EPAL Bizottság (PKN), a Lengyel Ablak- és Ajtógyártók Szövetsége (POiD), a Lengyel Fűrészipari Szövetség (SPT) és a Lengyel Faipari Munkaadók Szövetsége (OZPPD) a miniszterelnökhöz fordult azonnali (drasztikus) döntéseket és beavatkozást kérve a helyzet javítása érdekében.

Az aláírók ösztönzik (javasolják / követelik) a nyersanyagárak 20 százalékos csökkentését 2023 második felében, a fa értékesítésére vonatkozó új főszabályok megalkotását 2024-re és az azt követő évekre, amelyek elősegítik a lengyelországi fafeldolgozást, valamint azt, hogy az állami erdőkből a pályázatokon átvett fa kikiáltási árát a 2021-es szintre mérsékeljék. Ezek 2023-ban 40%-kal emelkedtek az előző évi szinthez képest.

szerk/ford: Tóth János, forrás: PIGPD.pl

Előző cikk

Ukrajnai háború fapiaci hatásai

Következő cikk

Gyászhír - Fekete Péter András [66]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések