FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Future of Forestry – Erdészeti Koalíció

Az Erdőgazdálkodás Jövője (Future of Forestry) platform november közepén Brüsszelben szemináriumot szervezett a biogazdaságról. Az Erdészeti Koalíció valamennyi tagszervezete, amelyhez az Erdészet Jövője is tartozik, egyetért abban, hogy a biogazdaság fejlesztése fontos része a megoldásnak: a környezet és az éghajlat, valamint a munkahelyteremtés és a növekedés szempontjából. Az Osztrák Faipari Szövetséget Dieter Lechner képviselte a pódiumon a faépítésről szóló második panelben.

Az erdők stratégiai erőforrást jelentenek Európa számára. A faalapú termékek számos megoldást kínálnak az Európa előtt álló környezeti, társadalmi és gazdasági kihívásokra. Az Erdészeti Koalíció úgy véli, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség és a versenyképesség kihívásainak kezelése közös felelősség.

A Fit for 55 az Európai Unió ambiciózus éghajlat-politikai csomagja. Az erdészeti ágazat jelentősen hozzájárulhat a Fit for 55 céljainak eléréséhez. Ehhez azonban az szükséges, hogy a jövőbeni uniós politikában elismerjék és prioritásként kezeljék a helyettesítési hatást. Marcus Wallenberg, a svéd Wallenberg Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy az erdők nem csak akkor szén-dioxid-nyelők, amikor növekednek, hanem az erdőből származó termékek a fosszilis anyagokat is helyettesítik, ami még nagyobb pozitív hatással van az éghajlatra. Maive Rute, az Európai Bizottság Növekedési Főigazgatóságának főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy az Európai Bizottság új kezdeményezést készít elő a biotechnológia és a biofeldolgozás területén az európai ipar versenyképességének erősítése érdekében. Ez a kezdeményezés remélhetőleg a 2024-es belga elnökség alatt indul majd el. Pierre-Olivier Drège, a Francia Erdészeti Szövetség alelnöke a szemináriumot a következőkkel zárta: “Közös európai keretre van szükségünk a biológiai sokféleség és az éghajlat tekintetében, de szükségünk van arra is, hogy e kereteken belül szabadon cselekedhessünk”.

Az Erdészeti Koalíció állásfoglalást készített, amely tükrözi a közös európai erdészeti érdekeket. Ezt a szakmai anyagot Ausztria, Finnország és Franciaország, Németország, Lengyelország és Svédország meghatározó faipari és erdészeti szakmai szervezetei közösen készítették. Az állásfoglalás számos szakpolitikai ajánlást tartalmaz az Európai Bizottság és az Európai Parlament következő fontos munkájának támogatására ebben az ágazatban.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Holzindustrie.at

Előző cikk

Hivatalos EUDR teszt indult

Következő cikk

Faépítés támogatása Ausztriában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések