FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa kereslet visszaesett

Szlovákia: 2022-höz viszonyítva tavaly 33%-kal csökkent a tűzifa iránti kereslet, kivételt csak a februári hónap képezett, amikor éves viszonylatban 289%-kal volt magasabb. Március óta viszont folyamatosan csökkent a kereslet, és a fűtési szezon kezdetekor sem lódult meg – derült ki a 123dopyt.sk oldal adataiból.

Otto Koci

„Míg 2022-ben nagyon nagy volt a kereslet és folyamatosan nőtt a tűzifavásárlás, tavaly ez megváltozott” – mondta Otto Kočí, a 123dopyt.sk igazgatója.

A 2022-es évet az energiahordozók árának rendkívüli emelkedése miatti aggodalom határozta meg, ezért sok háztartás más megoldásokat keresett, 2023-ban viszont már normalizálódott a helyzet, és 33%-kal visszaesett a tűzifavásárlás.

„Elsősorban azt kell tudatosítani, hogy a 2022-es év egészen rendhagyó volt, és sok háztartás jókora tartalékot vásárolt fel tűzifából. A keresletet pedig a fűtési szezon kezdete is befolyásolja, ami most a kedvező időjárásnak köszönhetően kitolódott” – tette hozzá Kočí.

A csökkenést a Lesy SR állami vállalat és természetesen a magáncégek is észlelték, ezzel párhuzamosan csökkent a tűzifa ára is, 2023 októberétől januárig 29%-kal.


forrás: parameter.sk

Előző cikk

Színház az egész világ...

Következő cikk

Fűtőanyag a vágástéri hulladékbólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések