FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti Tudományos Konferencia Sopron

Az erdők meghatározzák a 21. századi emberiség jelenét és jövőjét – kezdte megnyitó beszédét Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Sopronban. Az Agrárminisztérium szakembere ökológiai és össztársadalmi szempontból is kiemelkedő jelentőségűnek tartja az erdők ügyével – mint a „nemzeti zöld vagyonnal”-  foglalkozó Erdészeti Tudományos Konferenciát. A kétnapos rendezvényen az erdészet, a környezet- és természetvédelem, vadgazdálkodás, geomatika, erdőpedagógia témáiból válogathattak az érdeklődők.

A kilencedik alkalommal megrendezett konferencia nemcsak tudományos esemény, hanem lehetőség a találkozásra. A kutatók a gyakorlat képviselőivel találkozhatnak és inspirálódhatnak egymástól” – hangsúlyozta köszöntőjében az Erdőmérnöki Kar dékánja.

Dr. Heil Bálint elmondta, a Soproni Egyetem unikális kara, az Erdészeti Tudományos Intézettel és az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen szervezte meg a kétnapos rendezvényt. 2022 óta az Agrárminisztérium és az erdőgazdaságok fontos partnerei, támogatói a konferenciának. 

Az első nap délelőttjének plenáris előadásait dr. Borovics Attila, az ERTI főigazgatója kezdte meg. 2024-ben 106 előadásnak adott helyet a konferencia a Soproni Egyetem campusán. A résztvevők a helyszínen vagy online is követhették a legfrissebb eredményeket felvonultató beszámolókat. 

Fontos témák voltak például – a teljesség igénye nélkül – az aszály, az erdők klímaváltozásra való reakciójának vizsgálata, drónok alkalmazása az erdészetben, az inváziós fajok ellen való védekezés, a természeti értékek megőrzése vagy a genetikai vizsgálatok.


2024. évi Erdészeti Tudományos Konferencia előadásainak összefoglalói

A 2024-es évi Erdészeti Tudományos Konferencia szekcióinak, előadásainak videó anyagai – folyamatos feltöltés mellett – elérhetőek a SoE EMK honlapján, a szövegkapcsolóra kattintva.

Plenáris ülés
Szekcióelnök: Heil Bálint
Soproni Egyetem, Ligneum

Erdőgazdálkodás szekció
Szekcióelnök: Kovács Gábor
Soproni Egyetem, Ligneum

Erdőleltározás, geoinformatika
Szekcióelnök: Czimber Kornél
Soproni Egyetem, B épület, 1. emelet, 4. tanterem (Geomatika előadó)

Klímaváltozás, vízgazdálkodás
Szekcióelnök: Gribovszki Zoltán
Soproni Egyetem, B épület, 1. emelet, 4. tanterem (Geomatika előadó)

Környezet- és természetvédelem
Szekcióelnök: Bartha Dénes
Soproni Egyetem, B épület, földszint, 2. tanterem (Növénytan előadó)

Oktatás, ökoturizmus & Vadgazdálkodás
Szekcióelnökök: Lomniczi Gergely & László Richárd
Soproni Egyetem, B épület, földszint, Vadgazdálkodási gyűjtemény

Ökológia, genetika
Szekcióelnök: Illés Gábor
Soproni Egyetem, Ligneum

https://youtube.com/watch?v=pjGfhe30c-g%3Fsi%3DmB5yD8-IPS6BwO-S%26start%3D310

forrás: OEE / SOE

Előző cikk

Faültetés Kálban

Következő cikk

Zöld Nemzeti Bajnokok pályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések