FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld beruházások támogatása

Az EBB – Európai Beruházási Bank csoport 490 millió euró összegű kötelezettséget vállalt 2023-ban Magyarországon, és továbbra is támogatja a zöld beruházásokat.

Az EBB ma közzétett beruházási felmérése keretében világszerte több mint 13 000 vállalatot kérdeztek meg a beruházási környezettel kapcsolatban, a foglalkoztatásra, a digitális transzformációra és éghajlati kérdésekre összpontosítva. A szerény GDP-növekedés és a szigorú monetáris feltételek közepette a magyar cégek óvatosan optimisták a gazdasági kilátásokat illetően.

A leginkább aggodalomra okot adó tényezők a gazdasági bizonytalanság, az energiaköltségek emelkedése, valamint a képzett munkaerő hiánya. A magyar vállalkozások elmondása szerint számos kihívással kell szembenézniük: a cégek 97%-a küszködik a megnövekedett energiaköltségekkel. A megkérdezett cégek mintegy 88%-a proaktívan stratégiákat alkalmaz az energiatakarékosságra és a hatékonyságnövelésre összpontosítva, ami igazodik az EBB fenntartható gyakorlatok és gazdasági reziliencia iránti elkötelezettségéhez.

Annak ellenére, hogy az időjárási események a magyar vállalkozások kétharmadát érintik, az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességet célzó intézkedések tekintetében van még mit javítani. A magyar cégeknek csupán 20%-a tett lépéseket a klímaváltozás okozta fizikai kockázatokkal szembeni reziliencia kiépítése érdekében, ami elmarad a 36%-os uniós átlagtól. Emellett az országban működő cégek mindössze 11%-a ruházott be a fizikai kockázatoknak való kitettséget csökkentő megoldásokba, és csak 7% rendelkezik célzott stratégiával az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányulóan.

Azon magyar cégek aránya, amelyek kockázatot látnak a szigorúbb éghajlatvédelmi előírásokra és rendelkezésekre való áttérésben, majdnem négyszer magasabb, mint azoké, amelyek lehetőséget látnak benne (44%, illetve 12%). Másfelől tíz magyar vállalatból kilenc tevékenyen lépéseket tesz a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében, ami tükrözi a 89%-os uniós átlagot. Elsődleges intézkedéseik közé tartozik az energiahatékonyságba való beruházás (77%), a hulladék újrafeldolgozás révén történő minimalizálása (62%), valamint a megújulóenergia-termelés bevezetése (60%).

„Éves beruházási felmérésünk fontos eszköz a pénzügyi szektor és a hatóságok számára. Azáltal, hogy összehasonlítjuk a nemzeti eredményeket az uniós átlaggal, a többi tagállammal és kiválasztott egyesült államokbeli vállalatokkal, értékes betekintést nyerünk a különböző cégek szükségleteibe és lehetőségeibe. Elemzésünkből kiderül, hogy a magyar vállalatok reziliensnek bizonyultak az energiaválság idején, a fenntartható gyakorlatokra történő átállásuk pedig folyamatban van. Az EBB csoport elkötelezett amellett, hogy a megújuló energiához, a fenntartható megoldásokhoz és az energiahatékonysághoz nyújtott finanszírozással támogassa a magyar cégeket, biztosítva ezáltal a zöldebb és környezetbarátabb jövő felé való sikeres elmozdulásukat” – mondta Teresa Czerwińska, az EBB alelnöke.

Az EBB csoport éves eredményei

Az Európai Beruházási Bankból (EBB) és az Európai Beruházási Alapból (EBA) álló Európai Beruházási Bank Csoport (EBB csoport) 2023-ban 490 millió euró összegű új hitellel és garanciavállalással támogatta a magyar gazdaságot.

Az EBB tavalyi magyarországi szerepvállalása kiterjedt a mezőgazdaság, az ipar, az infrastruktúra, valamint a kkv-k és a közepes tőkeértékű vállalatok támogatására. Az ezen ágazatokban aláírt teljes finanszírozás közel kétharmada támogatta az éghajlatváltozás elleni fellépést és a környezeti fenntarthatóságot.

Az EU klímabankja megállapodást írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, amelynek keretében 100 millió euróval támogat energiahatékonysági beruházásokat és megújuló energiával kapcsolatos projekteket. Ez a stratégiai együttműködés megerősíti az EBB elkötelezettségét a környezeti kihívások kezelése és a fenntartható kezdeményezések előmozdítása iránt. Emellett az EBB kiterjesztette a lakóépületek energiahatékony felújításához és a hazai megújulóenergia-rendszerek megvalósításához nyújtott támogatást. A magyarországi „Otthonfelújítási program” keretében végrehajtott művelet középpontjában az energiamegtakarításra irányuló lakásfelújítási beruházások előmozdítása áll. A további 50 millió eurós finanszírozás kiegészíti az EBB korábbi hitelét, és megkönnyíti a különböző típusú energiahatékonysági felújításokat és korszerűsítéseket. A Bank 40 millió euró összegű hitelt biztosított az SG Eszközfinanszírozás Magyarország (SGEF HU) számára ahhoz, hogy új finanszírozást nyújtson az elsősorban az ipari és szolgáltatási ágazatban tevékenykedő kkv-k és közepes tőkeértékű vállalatok számára, zöld beruházásokat megcélozva.

Az Agrárminisztérium által irányított magyar vidékfejlesztési programot társfinanszírozva 200 millió euró összegű hitel-keretmegállapodás hivatott fellendíteni a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés és a vidéki térségek fenntartható fejlődését. A mezőgazdasági ágazatban működő kkv-k támogatása révén a projekt megszünteti azokat a pénzügyi korlátokat, amelyekkel e vállalkozások általában szembesülnek. Emellett különféle beruházásokkal – többek között alapvető infrastruktúrával és szolgáltatásokkal – támogatja a vidékfejlesztést, hozzájárulva a természeti erőforrások védelméhez. A zöld hitel alátámasztja az EBB folyamatos erőfeszítéseit a pozitív változások ösztönzése, a vidékfejlesztéshez való hozzájárulás és a fenntartható életterek erősítése érdekében.

Az EBB támogatást nyújtott Magyarországon tetőre szerelhető fotovoltaikus létesítményekhez az energetikai átállás felgyorsítása, a villamosenergia-ellátás biztonságának megerősítése és az éghajlatváltozás elleni fellépés fokozása érdekében. A két projekt révén biztosított 48 millió euró összegű hozzájárulás jelentősen támogatja az ország megújuló energiába való beruházásra vonatkozó kötelezettségvállalását.

Az EBB magyarországi tanácsadási szolgáltatásai

Az EBB tanácsadási szolgálatai továbbra is értékes tanácsadási és kapacitásépítési támogatást nyújtottak Magyarországon. Csak a JASPERS2006 óta több mint 22,1 milliárd eurónyi beruházást vonzott az országba.A JASPERS összesen 134 megbízáson dolgozott, elsősorban a közlekedési ágazat, a körforgásos gazdaság, a K+I és a vízgazdálkodás területén és más területeken.

Háttér-információk

Az EBB 1990 óta tevékenykedik Magyarországon, és több mint 25 milliárd eurót folyósított olyan projektek finanszírozására, amelyek támogatják a magyar gazdaságot. Az EBB az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó pénzintézete, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Olyan észszerű beruházásokat finanszíroz, amelyek hozzájárulnak az EU szakpolitikai céljaihoz. Az EBB projektjei erősítik a versenyképességet, ösztönzik az innovációt, előmozdítják a fenntartható fejlődést, fokozzák a társadalmi és területi kohéziót, valamint támogatják a klímasemlegességre történő igazságos és gyors átállást.

Az Európai Beruházási Alapot (EBA) is magában foglaló EBB csoport 2023-ban 88 milliárd euró összegben írt alá új finanszírozást több mint 900 projekthez. Ezek a kötelezettségvállalások várhatóan mintegy 320 milliárd euró értékű beruházást mozgósítanak, támogatva 400 000 vállalatot és 5,4 millió munkahelyet.

Az EBB csoport által finanszírozott projektek mindegyike összhangban áll az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodással. Az EBB csoport nem finanszíroz fosszilis tüzelőanyagokra irányuló beruházásokat. Jó úton vagyunk azon kötelezettségvállalásunk teljesítése felé, hogy a 2030-ig tartó évtizedben 1 billió euró összegű beruházást támogatunk az éghajlati és környezeti fenntarthatóság terén, összhangban a klímabanki ütemtervünkben tett ígérettel. Az EBB csoport által nyújtott éves finanszírozás több mint fele olyan projekteket támogat, amelyek közvetlenül hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, az alkalmazkodáshoz, valamint a környezet egészségesebbé tételéhez.

Az EBB Európai Unión belüli finanszírozásának körülbelül fele kohéziós régiókba irányul, ahol az egy főre jutó jövedelem alacsonyabb. Ez megerősíti a Bank elkötelezettségét az inkluzív növekedés előmozdítása és az életszínvonal közelítése mellett.

2023-ban az EBA 43 millió eurót kötött le magyar vállalkozások támogatására, amivel megközelítőleg 458 millió euró összegű tőkét fog mozgósítani. Az EBA az EBB csoport része. Központi feladata az európai mikrovállalkozások és kkv-k támogatása, amelyeket a finanszírozáshoz jutásban segíti. Az EBA kifejezetten erre a piaci szegmensre irányuló kockázati és növekedési tőkét, garanciákat és mikrofinanszírozási eszközöket alakít ki és fejleszt tovább. E szerepkörében az EBB hozzájárul olyan kulcsfontosságú uniós szakpolitikai célok megvalósításához, mint a versenyképesség és a növekedés, az innováció és a digitalizáció, a társadalmi hatás és befogadás, a készségek és a humán tőke, az éghajlat-politika és a környezeti fenntarthatóság.

forrás: EBB/EIB

Előző cikk

MEKH új elnök-helyettese

Következő cikk

Szeresd a Földet!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…